Conclave
Is er witte rook? Deze vraag staat centraal in de thriller Conclave, gebaseerd op het gelijknamige boek van Robert Harris. In een dagenlang durend conclaaf proberen meer dan honderd kardinalen vanuit de hele wereld een nieuwe paus uit hun midden te kiezen. In gedwongen afzondering worden meerdere stemronden gehouden en zien we als kijkers het politieke spel dat er tussen de kardinalen gespeeld wordt.
Ondanks het thema is het geen zware, religieuze film maar een ingetogen en soms humorvolle thriller. Als kijker kijk je mee in dit, met geheimzinnigheid omgeven, evenement en zien we kardinaal Lawrence (Ralph Fiennes, met wat meer kleur op de wangen dan in de beroemde Harry Potter reeks) worstelen met het gekonkel, de intriges en de machtsspelletjes die gespeeld worden in de Sixtijnse Kapel.
Kardinaal Lawrence zit zelf in een geloofscrisis en hij zit niet op de taak te wachten om het conclaaf te leiden. Als hij dan ook als nieuwe paus voorgedragen wordt door een aantal kardinalen bereikt zijn twijfel een hoogtepunt. De ene groep kardinalen wil het liefst terug naar oude strenge doctrines terwijl de andere groep een meer progressief standpunt heeft ten aanzien van thema’s zoals abortus of homoseksualiteit.
De keuze voor een nieuwe paus is dan ook geen kwestie van steen, papier, schaar. Een kardinaal uit Kabul, waar niemand van de kardinalen eerder van gehoord heeft, maakt dat Lawrence morele afwegingen moet maken en die afzetten tegen de regels van de kerk. Fiennes speelt een soort Hercule Poirot die de geheimen van de diverse kardinalen moet onderzoeken terwijl zijn mogelijkheden tot contacten met de buitenwereld erg beperkt zijn.
In de film komen ook dilemma’s naar voren. Is een Paus met een donkere huidskleur nog wel vooruitgang te noemen als deze zijn afkeuring uitspreekt over de LHBTIQA+ gemeenschap? Als we accepteren dat het geloof moet moderniseren behouden we dan nog wel het geloof zoals dit beleden wordt? De film eindigt dan ook met het grootste morele dilemma.
Nu zou je kunnen denken dat een film over een aantal oude mensen die opgesloten zitten in één ruimte en elkaar op sluwe wijze een hak proberen te zetten een beetje saai zal zijn. Het ingetogen spel van Fiennes en de fantastische supporting characters zoals Stanley Tucci, John Lithgow en Isabella Rossellini houden het verhaal spannend en de vaart er goed in. Wij hebben zelf gedurende de twee uur durende voorstelling op het puntje van onze stoel gezeten en genoten van deze fantastische film. We zijn ervan overtuigd dat u ook zo zult genieten van deze reli-thriller.
de Volkskrant (★★★★) 'Pure pauspulp, in de bevredigendste zin van het woord'
NRC (★★★★) 'Verrukkelijke Vaticaanthriller'
Filmkrant 'kardinalen die konkelen tot hogere kunst verheffen'
Guardian (★★★★★) 'Conclave is a blast'