Nothing to Laugh About

Een tamelijk luchtige film maken over een heftig thema als kanker, in het verleden is al vaker bewezen dat dit kan en ook nog eens uitstekende films kan opleveren. Denk bijvoorbeeld aan 50/50 en Miss You Already, beide alweer enige jaren geleden vertoond in het Filmhuis. De Noorse regisseur Petter Naess liet zich voor zijn film Nothing to Laugh About inspireren door deze invalshoek. “Dit is geen film over kanker maar een film over de wil om te leven”, zo gaf hij aan in een interview. En bij die wil om te leven speelt, zoals zo vaak, humor een belangrijke rol.

Naess verfilmde het script van Odd-Magnus Williamson die zelf de hoofdrol voor zijn rekening nam. Hij speelt Kasper, een stand-up comedian van begin veertig wiens carrière op een zijspoor is beland. Vanwege een schrijnend gebrek aan succes annuleert het theater een reeks geplande optredens. Maar dat blijkt voor Kasper nog niet het slechtste nieuws van de dag: van zijn arts krijgt Kasper te horen dat hij een zeer agressieve vorm van botkanker heeft. En als hij aangeslagen thuis naar de juiste woorden zoekt om het vreselijke nieuws aan zijn vriendin te vertellen krijgt hij de kans niet, want zij onderbreekt hem, denkt dat hij het uit wil maken en gaat daar dankbaar mee akkoord, einde relatie.

Gelukkig is daar nog zijn goede vriend(in) en manager, de transseksuele Erik Elisabeth, die hem liefdevol opvangt en hem aanraadt een praatgroep voor lotgenoten te bezoeken. Dat blijkt uiteindelijk voor Kasper, met vallen en opstaan, dé manier om weer wat geluk en levenslust te vinden. Hij kan daar zijn grappen kwijt en er ontluikt zelfs een nieuwe liefde.

Maar de kanker (het Ewingsarcoom om precies te zijn) verdwijnt natuurlijk niet. En naarmate de film vordert wordt dit steeds duidelijker. De humor verdwijnt wat meer naar de achtergrond (maar is gelukkig nooit helemaal uit het zicht) en de film weet meer en meer te ontroeren, tot en met de aangrijpende apotheose.

Nothing to Laugh About is een prachtige feelgoodfilm waarbij Kasper zicht ontwikkelt van een ietwat nihilistische komiek die humor gebruikt als schild tot een liefdevolle man en geliefde die op het eind inziet wat er écht toe doet in het leven.  Om met de recensent van Cinemagazine te spreken: “Je kunt tegenstribbelen wat je wilt, uiteindelijk ga je voor de bijl”. En de Filmkrant concludeert: “Je moet haast van staal zijn om het de gehele rit droog te houden”.

VPRO Cinema (★★★) 'Voorspelbaar melodrama, dat gek genoeg wel werkt'
Trouw (★★★★) 'Een film die lief en oprecht, geestig en hard is'
Filmkrant 'Weet te raken als cynische tranentrekker'


Opbrengst Nothing to Laugh About naar Stichting EV@

Zoals u in de filmbeschrijving hierboven heeft kunnen lezen krijgt hoofdpersoon Kasper te horen dat hij een zeer agressieve vorm van botkanker heeft, het zogenaamde Ewingsarcoom. Naar aanleiding hiervan (en als activiteit in het kader van ons 35-jarig jubileum) heeft het bestuur van Filmhuis Winterswijk besloten de volledige opbrengst van alle drie voorstellingen ten goede te laten komen aan de Nederlandse Stichting EV@ (Stichting Ewingsarcoom Verdient Aandacht). Deze non-profit organisatie heeft als belangrijkste doel om geld in te zamelen voor onderzoek naar het Ewingsarcoom.

Meer weten? Klik op bovenstaand logo of op deze zin om de flyer van Stichting EV@ te downloaden.

De website van de stichting bevat ook een aantal zeer aangrijpende Ervaringsverhalen van veelal jonge mensen die door deze ziekte zijn getroffen.

U mag zelf ook doneren

Wij doen hierbij een oproep om met ons mee te doen en ook te doneren. Na een bezoek aan de website van Stichting EV@ en/of het zien van Nothing to Laugh About wilt u zeker een bijdrage leveren, daar zijn wij van overtuigd. Dus pak uw telefoon en scan met uw camera de QR-code hierboven. Deze leidt u rechtstreeks naar de pagina Doneren. Op de link of de QR-code zelf klikken kan natuurlijk ook.

NB: Wij hebben voor de QR-code gebruik gemaakt van Me-qr.com, een gratis service om QR codes te produceren. Gratis is het nog steeds, maar ook hier geldt kennelijk: voor niets gaat de zon op. Het kan dus zijn dat u na het scannen eerst naar de website van me-qr.com wordt geleid. Daar dient u dan te klikken op Advertentie overslaan waarna u verder wordt geleid. Het aanklikken van de QR-code of de link leidt wel rechtstreeks naar de site van Stichting EV@.

Verwacht