The Quiet Girl

The Quiet Girl is het debuut van de Ierse regisseur Colm Bairéad. De film, die zich afspeelt in de jaren tachtig van de vorige eeuw, vertelt het verhaal van het jonge, introverte en kwetsbare meisje Cáit. Het stille meisje wordt niet alleen op school gepest, ook thuis is er bitter weinig warmte en genegenheid.  

Omdat haar moeder voor de zoveelste keer zwanger is, is er voor Cáit geen plek meer in het gezin en haar ouders besluiten haar voor de zomer naar de boerderij van kinderloze familie te sturen. Volgens haar norse, harteloze vader mag zijn dochter daar blijven “zo lang zij willen”.  

Cáit wordt meteen uiterst liefdevol opgevangen door tante Eibhlín, maar haar stugge oom Seán heeft wat meer moeite met haar aanwezigheid. Beetje bij beetje bekruipt je als kijker het gevoel dat ook dit huisje zijn eigen kruisje heeft. Eibhlín beweert “there are no secrets in this house”, maar er hangt toch een geheimzinnige, beklemmende sfeer van een tragedie uit het verleden.  

Gelukkig begint Seán geleidelijk te ontdooien. Cáit mag hem helpen met klusjes op de boerderij  en er is een aandoenlijke scène waarin hij, zonder iets te zeggen, de kamer verlaat en een koekje voor haar achterlaat op de tafel. Eibhlín neemt Cáit mee om nieuwe kleren voor haar te kopen en Cáit lijkt een beetje gelukkig te worden. Ze begint op te bloeien en zowaar wat meer te spreken. Maar aan elke zomer komt een einde … 

The Quiet Girl, gebaseerd op de novelle Foster van Claire Keegan, is een eenvoudig maar ook een zeer ontroerend verhaal. Dankzij de overrompelende vertolking van  Catherine Clinch als Cáit, de rustige opbouw van de film en de prachtige beelden van landelijk Ierland is het een fantastische film geworden, een uitstekende afsluiting van het seizoen. U zult de zaal verlaten met een brok in de keel, omdat u een hartverscheurende, lieve, tedere film hebt gezien. 

Wij staan niet alleen in ons positieve oordeel. Volgens Peter Bradshaw van The Guardian (★★★★★) is The Quiet Girl “a deeply moving tale of rural Ireland ... already feels like a classic”.
En David Fear van Rolling Stone gaat helemaal los: “The Quiet Girl Is one of the most heartbreaking movies in ages. (…) “Do yourself a favor and see it as soon as you can.” “The Quiet Girl is, quite simply, a genuine work of art by a genuinely empathetic artist, and one of the single most moving, heartfelt, and heartbreaking movies from any country in the last decade.”
Zo, nu hoort u het ook eens van een ander.

De scores op Rotten Tomatoes, ook niet kinderachtig:

Update 13 april

En dit melden Nederlandse media:
VPRO Cinema (★★★★★) 'Prachtig ingetogen drama'
NRC (★★★★★) 'Piekfijn drama over emotionele verwaarlozing'
de Volkskrant (★★★★) 'Zonder zich te verliezen in sentiment, toont scenarist en regisseur Colm Bairéad (42) het verschil tussen een kinderleven met of zonder ouderlijke affectie.'

In onderstaande korte Youtube-video vertelt de regisseur dat hij na het lezen van Foster tot tranen toe was geroerd.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Aardigheidje ...

Omdat Stichting Filmhuis Winterswijk dit jaar 35 jaar bestaat (jawel!) vieren we dit op bescheiden schaal met een paar aardigheidjes. Een van die leuke dingen voor de mensen is een boekverloting bij The Quiet Girl. Bij alle drie voorstellingen worden telkens twee fraai gebonden exemplaren van het boek Pleegkind van de Ierse schrijfster Claire Keegan verloot. Inderdaad, dat is het boek waar The Quiet Girl op is gebaseerd.

En het mooie is, u hoeft daar niets voor te doen! Geen limerick of slagzin aanvullen, gewoon naar die prachtige film gaan, bij binnenkomst een gratis lootje in ontvangst nemen en ontspannen afwachten of u in de prijzen bent gevallen.

Verwacht