The Old Oak

Het is hem wéér gelukt! Ken Loach zijn nieuwste film The Old Oak is opnieuw hartverwarmend.

Yara, een jonge vrouw van rond de twintig, is samen met haar moeder en haar zusjes en broertjes uit Syrië gevlucht. Haar vader zit waarschijnlijk nog in een Syrische gevangenis. Ze komen terecht in een dorp in het noorden van Engeland. Yara is gek op fotograferen en heeft haar camera voortdurend in de aanslag.

De ontvangst in het dorp is niet bijzonder warm. Heel vreemd is dit misschien niet, omdat het dorp – de lokale mijn is al jaren dicht – te maken heeft met werkloosheid, armoede en leegloop. Problemen in overvloed en daar komen dan ook nog eens Syrische vluchtelingen bij!

Yara krijgt te maken met racistische uitlatingen  (‘Ga terug naar je eigen land’) maar ontmoet ook begrip. Het laatste vooral van de plaatselijke kroegbaas TJ (Ballantyne), waarmee een mooie vriendschap ontstaat. TJ hoort zijn mopperende, vaste klanten aanvankelijk zwijgzaam aan, maar besluit samen met Yara in actie te komen. Samen nemen ze het initiatief dat de hele gemeenschap positivisme brengt.

Ken Loach, 87 jaar oud, heeft besloten, dat The Old Oak zijn laatste film is. De laatste in een reeks warme films (o.a. Sorry we missed you en I, Daniel Blake, ook bij het filmhuis vertoond) over gewone mensen die in de knel zitten. Maar die niet verdrinken in ellende omdat ze omzien naar elkaar en daar energie uit putten. Misschien is deze film niet heel verrassend, maar het is wel een heel mooie afsluiting van een prachtig en bijzonder oeuvre. De film laat zien dat racisme voor een deel ontstaat doordat mensen gefrustreerd zijn over hun eigen armoede en leefsituatie.

De boodschap van The Old Oak is kort samen te vatten met de tekst op een filmposter: ‘Het gaat er niet om waar je vandaan komt, maar om wat je meebrengt.’ Yara brengt haar passie voor fotografie mee en samen met TJ weet zij daarmee de dorpsgemeenschap onderling te verbinden. Loach lijkt daarmee tegelijkertijd terug te kijken op zijn eigen carrière van films die opkomen voor de strijd tegen tegenstellingen en armoede.

NRC (★★★★) 'Sentimentele en diep gevoelige laatste film'
de Volkskrant (★★★★) 'Klassieke Loach met ruimte voor hoop'
VPRO Cinema (★★★) 'Loach laat ieder cynisme snel verdwijnen'
The Guardian (★★★★) 'Fierce call for compassion and solidarity'

Verwacht