Hors Normes

Ach, wat hebben we met zijn allen toch een plezier beleefd aan de hartverwarmende en onweerstaanbare film Intouchables. De makers wisten precies de juiste toon te treffen om iedereen in het hart te raken. Dat is inmiddels alweer een jaar of acht geleden. Nu zijn Olivier Nakache en ÉricToledano terug met Hors Normes, wederom een heerlijke feelgoodfilm die ontroert en ook nog eens getuigt van grote maatschappelijke betrokkenheid.

Bruno, gespeeld door Vincent Cassel, is in dienst bij een joodse liefdadigheidsinstelling. Samen met zijn maat Malik, een moslim, probeert hij kinderen met zware vormen van autisme op te vangen. Complexe gevallen die in de reguliere instellingen niet terecht kunnen en zo tussen wal en schip terecht dreigen te komen.

Malik en Bruno vullen elkaar perfect aan. Bruno probeert om de opvangkinderen ergens een plek te bezorgen waar hun leven weer wat draaglijker en misschien zelfs zinvoller voor ze wordt. Malik (Reda Kateb) plukt hangjongeren van de straat die hij naar Bruno brengt om ze een bezigheid te geven als hulpverlener voor deze kinderen met autisme.

Bruno’s motto is “ik bedenk wel iets”. Hij is inventief en houdt zich noodgedwongen niet altijd aan de wettelijke voorschriften. Dit noopt de inspectie tot een onderzoek waarbij sluiting van de opvang op de loer ligt.

Naast de Franse steren Cassel en Kateb wordt de rest van de rollen gespeeld door daadwerkelijke patiënten. En daar zitten regelrechte pareltjes tussen! Zo is er de enorm aandoenlijke knuffelbeer Joseph die zijn voorliefde voor noodremmen maar niet onder controle krijgt. Dit zorgt telkens weer voor onvoorspelbare situaties en een komische rode draad in de film.

Hors Normes is overigens gebaseerd op de realiteit. Bruno’s rol is een indrukwekkende ode aan de Joodse zorgwerker Stephane Benhamou. Nakache en Toledano presenteren met Hors Normes een uiterst sympathieke en ontroerende film, volgens de Filmkrant "ontzaglijk charmant". Een film die al vele harten heeft doen smelten. Uw hart kan op 8 september het volgende zijn.