Intouchables

We beginnen het nieuwe filmhuisseizoen met een regelrechte kraker. We zijn zelfs zo overtuigd van de kwaliteiten van 'Intouchables' dat we meteen maar twee voorstellingen hebben ingepland. Want wat een onvoorstelbaar leuke en aanstekelijke film is dit! Ontroerend en humoristisch, "elke scène een feestje", zoals de recensente van de Volkskrant het verwoordde. In Frankrijk bleek de film een minstens zo grote hit als sympathieke voorgangers als "Amélie" en "Bienvenue chez les Ch'tis", beiden in het verleden al te zien bij het filmhuis.

'Intouchables', gebaseerd op een waargebeurd verhaal, is een rasechte buddy movie met voor de hand liggende tegenstellingen als ingrediënten: arm versus rijk, blank versus zwart, Cultuur tegenover straatcultuur. En die tegenstellingen worden fantastisch uitgewerkt.

De vanaf zijn nek verlamde steenrijke Philippe (fraai vertolkt door François  Cluzet, onlangs nog bij ons te zien in A L'Origine) is op zoek naar een nieuwe persoonlijk verzorger. Driss (een schitterende rol van Omar Sy) is alleen maar op zoek naar een handtekening om bij de sociale dienst te kunnen bewijzen dat hij wel degelijk weer eens heeft gesolliciteerd. Driss, een onbekommerde jonge zwarte uit de uitzichtloze banlieue, is namelijk net vrijgelaten uit de gevangenis. U begrijpt het al: Driss wordt aangenomen en dat vormt de opmaat voor een serie geweldig leuke scènes met de stralende, energieke Driss in een fenomenale hoofdrol.

In 'Intouchables' wordt uitbundig de draak gestoken met uitgekauwde stereotypen als de neger die geen snars begrijpt van pretentieuze moderne kunst of klassieke muziek en de zielige gehandicapte die altijd maar moet worden ontzien. De uitgekiende montage en heerlijke muziek maken de film helemaal af. Klik op de volgende link voor een leuk stukje met Driss die danst op de muziek van Earth, Wind and Fire: Boogie Wonderland!

'Intouchables' is van begin tot eind gewoonweg onweerstaanbaar. Reserveer voor het te laat is!

Verwacht