Homecoming (1945) - Filmzondag

Homecoming (1945) is de eerste van de twee films die we u voorschotelen tijdens onze Filmzondag. Na de lunch vertonen we ook nog I, Tonya. We denken dat we u met deze twee zeer uiteenlopende maar uitstekende films een heel aangename Filmzondag gaan bezorgen.

Om tien uur gaat de zaal open en om half elf beginnen we dus met Homecoming (1945). Deze film zou zomaar door de — soms ietwat onwetende — buitenwacht als een "typische filmhuisfilm" kunnen worden omschreven. Hij is namelijk A) Hongaars, B) in zwart-wit en C) voorzien van een Relevant Thema. En het is ook nog eens een prachtige, erg indrukwekkende film.

Het is een bloedhete dag in augustus 1945. Terwijl de inwoners van een Hongaars provinciedorpje zich voorbereiden op een bruiloft, arriveren op het stationnetje een orthodoxe Joodse vader en zijn zoon. Ze huren een kar met paard, laden er twee mysterieuze kratten op en wandelen zwijgzaam richting het dorp. Vanaf dat moment kent het dorpje geen rust meer. Wie zijn die joden? Wat komen ze doen? Komen ze misschien hun door de dorpsbewoners overgenomen bezittingen weer opeisen?  De dorpelingen krijgen het steeds benauwder. Zuiplap Bandi kreeg een huis en de kruiperige gemeentesecretaris, tevens de plaatselijke drogist, heeft ook al het nodige achterovergedrukt. Eigenlijk zit niemand op de terugkeer van de verdwenen Joodse families te wachten.

Met dit gegeven boeit Homecoming (1945) van begin tot eind. Regisseur Ferenc Török heeft heel wat te melden over schuld, vergeving, machtsmisbruik en hebzucht. Daarnaast is het inkijkje in het Hongaarse dorpsleven, kleingeestig en royaal overgoten met drank, even amusant als geloofwaardig. De film won vorig jaar de Film en Literatuur Award van het Festival Film by the Sea.

De critici zijn het met ons eens:

"Geweldig met schitterende beelden" ~ Het Parool
"In stemmig zwart-wit met veel gefilmde hoogstandjes" ~ NRC
"Knap gemaakt drama met een voelbare spanning" ~ TV Krant
"Scherpe inkijk in de menselijke ziel" ~ Nederlands Dagblad
"Spannende in prachtig zwart-wit geschoten film over de schuld van medeplichtigen" ~ Het Parool
"Boeit van begin tot eind" ~ Cinemagazine
"Knap verfilmd" ~ Trouw
*Török geeft Homecoming steeds een ander gezicht, van klassieke western tot broeierige thriller" ~ de Volkskrant
"Stijlvol gefilmd drama, dat tegelijk beklemt en betovert" ~ indebioscoop.com

"Verfrissend, intelligent en subtiel gemaakt!" ~ Variety
"Superieur camerawerk" ~ Variety
"Krachtig, Overtuigend en gemaakt met Vakmanschap" ~ LA Times
"Authentieke en gedetailleerde art direction" ~ Film Fest Gent
"Krachtig en Aangrijpend - een Must See" ~ San Jose Mercury News
"Verbluffend mooi" ~ The Miami Herald
"Dit sublieme drama is een ware ontdekking!" - Miami Film Festival