I, Tonya - Filmzondag

Zegt de naam Tonya Harding u nog iets? Zij was in 1994 de concurrente van Nancy Kerrigan, de Amerikaanse kunstschaatsster die in de aanloop naar de Olympische Winterspelen in Lillehammer het slachtoffer werd van een gewelddadige aanval. Een aanval die was bekokstoofd door de echtgenoot van Tonya Harding. Kerrigans been moest worden gebroken, zodat ze niet naar de Spelen kon, maar doordat de schade beperkt bleef tot een zware kneuzing, kon ze toch deelnemen en uiteindelijk zelfs nog een zilveren medaille mee naar huis nemen. Tonya Harding kwam niet verder dan de achtste plek.

Dit gegeven is door regisseur Craig Gillespie verwerkt tot de uiterst amusante, bij vlagen zelfs hilarische film I, Tonya. Tonya komt niet bepaald uit een welgesteld milieu, ze behoort tot de typisch Amerikaanse "white trash". Haar enorm grofgebekte moeder (Allison Janney kreeg terecht een Oscar voor haar glansrol) haalt haar al vroeg van school om zich te richten op een schaatscarrière.

Met haar vader heeft Tonya een goede band, maar deze gaat er al snel vandoor, niet bestand tegen het geweld (fysiek en verbaal) van zijn echtgenote. Tonya blijkt een natuurtalent dat razendsnel de nationale schaatstop bestormt, ook al wordt ze — in haar ogen vanwege haar afkomst — geregeld benadeeld door de jury.

Het gaat mis wanneer ze als vijftienjarige haar latere echtgenoot Jeff leert kennen. Hij mishandelt haar met de regelmaat van de klok, maar omgekeerd deelt ook Tonya de nodige klappen uit. Als ze tijdens een training een dreigbrief ontvangt, concludeert Jeff dat deze wel uit de hoek van haar rivale Kerrigan moet komen. Samen met zijn vriend Shawn — een ongelofelijke nietsnut en vreetzak die nog bij zijn ouders woont maar doodleuk beweert een "counterterrorism expert" te zijn — bedenkt hij een plan om Kerrigan terug te pakken.

Door een klunzige combinatie van misverstanden, egotripperij én grove domheid gaat dit volledig fout. De Vlaamse krant De Morgen heeft het treffend geschetst: "Hoe meer het plan uit de hand loopt, hoe meer I, Tonya gaat voelen als de Coen brothers on ice".

I, Tonya is een kostelijke, zeer vermakelijke afsluiting van onze Filmzondag. De dag beginnen we om tien uur met Homecoming (1945), ook zeer de moeite waard.