Close

Het gebeurt niet vaak dat critici en publiek het eens zijn, maar bij het Vlaamse meesterwerk Close regent het zowel sterren als publieksprijzen. Close is zonder meer een van de beste films van het afgelopen jaar.

De dertienjarige Léo en Rémi zijn onafscheidelijke vrienden. Hun verbondenheid is even vanzelfsprekend als de wind door hun haar en de blos op hun wangen. Pure vriendschap. Met fantasierijke dromen – over Rémi’s latere carrière als hoboïst, die zonder meer zal leiden tot een optreden op de maan - en rennen door bloemrijke velden.

Door wat plagerijen op de nieuwe middelbare school wordt alles anders. Léo besluit zijn grote vriend op afstand te houden met ingrijpende gevolgen.

Het verhaal en de belevingswereld van de vrienden is prachtig en voor iedereen herkenbaar in beeld gebracht. Met formidabel sterk spel van de jonge acteurs. Léo en Rémi zijn zeldzaam innemende en ontwapenend lieve jongens.

‘Close’ is bekroond met de prestigieuze Grand Prix op het filmfestival in Cannes. De film scoort steevast ook heel erg hoog in de publieksscores op filmfestivals. In Leiden veroverde Close een tweede plaats met een score van 4,59 uit 5, net verslagen door winnaar Rose, ook bij ons te zien. En ook in Leeuwarden, op het Noordelijk Filmfestival viel Close een tweede plaats (9,4 uit 10) ten deel, wederom achter Rose.

Regisseur Lukas Dhont (we kennen hem nog van zijn ook al zo indrukwekkende Girl) heeft met ‘Close’ een puntgaaf en vertederend verhaal tot leven gewekt. Een overweldigend pleidooi voor kwetsbaarheid, om te mogen zijn wie je bent.

VPRO Cinema (★★★★) 'Mooi verteld en uitstekend gespeeld'
de Volkskrant (★★★★★) 'Toonbeeld van filmen op het hoogste niveau'
De Morgen (★★★★★) 'Lukas Dhont is een filmmaker met een speciale gave'
NRC  (★★★★) 'Zacht, kwetsbaar en vergankelijk als katoenpluis

Verwacht