Rose

De Deense tragikomedie Rose won het afgelopen half jaar maar liefst twee publieksprijzen op grote Nederlandse Filmfestivals. In Leiden behaalde de film de winnende score van 4,65 uit 5 en op het Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden werd de Publieksprijs in de wacht gesleept met de onwaarschijnlijk hoge score van 9,6 uit 10. Wij hebben Rose op de Filmbeurs in Den Bosch gezien en we snappen helemaal waarom dit zo’n publiekslieveling is. Hij is namelijk regelmatig erg grappig maar weet ook oprecht te ontroeren.

Hoofdpersoon Inger is schizofreen en woont in een inrichting. Door het zo veel mogelijk vermijden van prikkels en een regelmatige dosis Valium blijft haar bestaan binnen een veilige emotionele bandbreedte. Om haar leven toch wat meer invulling te geven wordt er besloten dat ze mee mag op een georganiseerde groepsbusreis naar Parijs, de stad waar ze ooit heeft gewoond en waar ze een tijd lang gelukkig was. Haar overbezorgde moeder ziet dit plan absoluut niet zitten maar zus Ellen en haar goedzak echtgenoot Vagn besluiten Inger te vergezellen.

Het gezelschap is van divers pluimage en al snel blijkt dat niet iedereen even soepel weet om te gaan met Ingers karakter en haar openhartige opmerkingen over zaken als seks en de dood die ze zonder enige gêne de bus in slingert. Maar gaandeweg blijkt er achter dat onvoorspelbare gedrag toch ook een heldere geest te zitten en een levendige fantasie. Inger blijkt bijvoorbeeld behoorlijk muzikaal te zijn en perfect Frans te spreken.

We gaan hier niet verder uit de doeken doen hoe dit gegeven tot allerlei verwikkelingen leidt als het gezelschap eenmaal in Parijs is aangekomen, maar geloof ons, u zult zich geen moment vervelen.

En ach, er zal vast wel wat aan te merken zijn op Rose en dat doen filmcritici dan ook graag. We zijn al termen als ‘stereotiep’ en ‘clichématig’ tegengekomen, maar toch geven uiteindelijk ook de meeste recensenten zich gewonnen. En terecht, want Rose is geestig en hartverwarmend.

En nu te zien bij Filmhuis Winterswijk! Op dinsdag 7 februari om 16.00, 18.30 en 21.00 uur! Reserveer zodra het kan!

Verwacht