Anatomy of a Fall

LET OP: In verband met de lengte van de film zijn er geen drie maar twee voorstellingen: 16.00 en 19.30 uur.

Als de slechtziende Daniel met zijn hond van een wandeling bij het Alpenchalet is teruggekeerd, vindt hij zijn vader in een plas bloed op de grond. De man is vanaf de zolderverdieping naar beneden gevallen. Maar was het wel een ongelukkige val? Is hij geduwd? Of is hij gesprongen? Daar draait het om in Anatomy of a Fall van de Franse regisseur Justine Triet. Zij maakte er een bijzonder rechtbankdrama met thriller-elementen van, dat tot het allerlaatste moment spannend is.

Het draait om de vraag welke rol echtgenote Sandra in het gezinsdrama heeft gespeeld. Vast staat alleen dat Samuel van het balkon is gevallen en dat niet heeft overleefd. Het eerste deel van deze 152 minuten lange film bestaat uit het verzamelen van de bewijzen, het opnemen van de getuigenverklaringen, het reconstrueren van wat er in die fatale seconden precies (beter gezegd: misschien) is gebeurd.

Het tweede deel van deze filmische anatomie speelt zich hoofdzakelijk in de rechtbank af. Daar probeert de officier van justitie duidelijk te maken wat Sandra’s rol is in dit echtelijke drama. Hij schetst niet alleen een oplopende echtelijke ruzie, maar ook een drama tussen de vrouw die wel succesvol als schrijver is en haar man die juist met zijn schrijven op een dood spoor is beland.

In het gerechtelijke drama is een speciale rol weggelegd voor zoon Daniel. Hij weet van de toenemende spanningen en de ruzies tussen zijn ouders, maar was rond het fatale moment net niet bij het chalet aanwezig. Hij heeft wel wat gehoord, maar is daar ook weer niet helemaal zeker van.

De advocaat van Sandra heeft de taak om de aandacht van de verdachte echtgenote af te leiden naar de depressieve en jaloerse echtgenoot. De kijker doet mee aan deze waarheidsvinding, afwisselend ga je mee in de aantijgingen tegen Sandra, waarna de verdediging ook wel weer heel aannemelijk klinkt.

Vooraf lijkt het lang, die 152 minuten voor het ontwarren van deze knoop, maar als je in de zaal zit merk je dat niet meer. Anatomy of a Fall ervaar je als een topprestatie. Daarin staat u niet alleen: op het bekende filmfestival in Cannes kwam de waardering in de vorm van de Gouden Palm, de prijs voor de beste film. En onlangs was de film ook nog eens de grote winnaar bij de European Film Awards met prjzen voor beste film, beste regisseur, beste actrice en beste scenario. En nóg onlangser won de film de Golden Globe in de categorie Best Motion Picture, Non-English Language.

VPRO Cinema (★★★★★) 'Heerlijk cerebrale mix van rechtbankfilm en familiedrama'
de Volkskrant (★★★★) 'Hoofdrolspeler Hüller heerst over elke afzonderlijke scène'
NRC (★★★★) 'Alles is ambivalent in dit Franse rechtbankdrama'
AD (★★★★) 'Steekt alle misdaadverhalen naar de kroon'

LET OP!
In verband met de lengte van de film zijn er geen drie maar twee voorstellingen: 16.00 en 19.30 uur.

Verwacht