Yuni

Och kijk, een film uit Indonesië in het Filmhuis, wat leuk! Dat is tot nu toe nog nooit voorgekomen, maar Yuni heeft een Wenterse vertoning dubbel en dwars verdiend.

Yuni is een zestienjarig Javaans tienermeisje dat bij haar oma inwoont, omdat haar beide ouders in het verre Jakarta werken. Ze is een leuke, levenslustige meid die vrolijk bezig is met de zaken die zestienjarige meisjes over de hele wereld belangrijk vinden: jongens, social media, seks, noem maar op. Daarbij heeft ze ook nog eens een lekker wonderlijke eigenschap: ze heeft een obsessie voor alles wat paars is. Die kleur duikt dan ook voortdurend op.

Als de film begint merken we meteen in welke maatschappij Yuni leeft. De islamitische autoriteiten leggen de samenleving steeds dwingender religieuze regels op en ook Yuni’s middelbare school blijft niet gespaard. Zo is er onder meer sprake van een verplichte maagdelijkheidstest en een verbod op het maken van muziek.

De behoorlijk intelligente Yuni wil eigenlijk maar één ding, een studiebeurs halen voor de universiteit. Daarvoor moet ze twee dingen doen: haar cijfer voor Indonesische literatuur opkrikken én vrijgezel blijven. En dat laatste wordt nog een probleem, want het ene na het andere — al dan niet gearrangeerde — huwelijksaanzoek komt haar kant op. En dan is er ook nog eens het bijgeloof dat je voor altijd vrijgezel blijft als je meer dan twee aanzoeken in de wind slaat. De lekker eigenzinnige Yuni kiest het liefst haar eigen pad maar ze zit klem tussen haar eigen dromen en de starre verwachtingen van haar conservatieve omgeving.

Een coming-of-age-film staat of valt vaak met de juiste jeugdige acteur. Nou, dat zit bij Yuni wel goed. De jonge actrice Arawinda Kirana zet een werkelijk fantastische Yuni neer. Zij draagt de film met haar sprankelende spel, door Variety omschreven als “Excellent, performed with an unfussy and convincing naturalism”.

En hoe loopt het af? Wordt Yuni’s droom werkelijkheid en gaat ze studeren in de grote stad? Of wordt ze toch een gehoorzame echtgenote zoals haar omgeving het graag ziet? (“Marriage is a blessing” geeft haar oma haar nog fijntjes als advies mee) Of is er nog een andere optie misschien? Op 5 maart kunt u zelf komen kijken welke keuze Yuni maakt in dit fraaie Indonesische pareltje.

Trouw (★★★★) 'teder coming-of-ageverhaal'
VPRO Cinema (★★★) 'Neemt steeds een onverwachte afslag'
NRC (★★★) 'Fantastisch gespeeld door nieuwkomer Arawinda Kirana'
de Volkskrant (★★★) 'Eenvoudig verteld en helder als glas'

Verwacht