Wind River

Wind River, de eerste speelfilm van regisseur Taylor Sheridan, speelt zich af in het gelijknamige Indianenreservaat in Wyoming. In deze onherbergzame, met sneeuw bedekte omgeving vindt wildjager Cory Lambert het levenloze lichaam van een jong meisje, kilometers ver van de bewoonde wereld. Het meisje is onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen, waardoor het een zaak wordt van de FBI.

De ietwat onnozele special agent Jane Banner van de FBI heeft al gauw door dat ze in haar eentje in deze ijskoude, vijandige omgeving weinig resultaat zal boeken. Ze besluit de hulp in te roepen van Cory, de ervaren spoorzoeker die ook een persoonlijk belang blijkt te hebben in het oplossen van de moord. Wat volgt is een imponerende thriller die veel meer is dan een regelrechte whodunnit.

De film is ook een aanklacht tegen het treurige lot van de Indianen die werden verdreven naar uithoeken als Wind River, waar hun uitzichtloze bestaan wordt gekenmerkt door armoede, drank en drugs. Ze worden door de Amerikaanse overheid volledig aan hun lot overgelaten. Het is zelfs zo erg, aldus een boodschap vlak voor de aftiteling, dat tot op de dag van vandaag verdwijningen van native American meisjes niet eens officieel door de autoriteiten worden geregistreerd.

Wind River blinkt uit door het prachtige scenario, de puike regie en de psychologische diepgang. De kop van de NRC-recensie luidt dan ook terecht "Misdaad-thriller met meerwaarde". Regisseur en scenarioschrijver Sheridan was ook verantwoordelijk voor het script van Hell or High Water, de film die begin dit jaar zoveel bezoekers aangenaam wist te verrassen. En net als in deze film zijn ook de personages in Wind River geen wandelende clichés maar mensen van vlees en bloed die worstelen met complexe thema's als schuld en verlies.

We draaien er niet omheen, Wind River is een misdaaddrama en bevat als zodanig enkele stevige scènes, maar het is veel meer dan een misdaadfilm. In de woorden van Peter Bradshaw, de filmrecensent van The Guardian: "Wind River is a smart and very satisfying movie".