Western

Een Duitse western? Ja, maar dan zonder de gebruikelijke cowboys en indianen, maar met Duitsers en Bulgaren als de partijen die eerst afhoudend en vijandig tegenover elkaar staan. Het decor is het platteland van Bulgarije, waar de Duitsers als werknemers van een grote bouwmaatschappij zijn aangekomen om het fundament voor een waterkrachtcentrale aan te leggen. Het is zomer en broeierig heet, de lokale bevolking kijkt de vreemdelingen wantrouwig op de eeltige vingers.

De verhouding tussen de twee partijen verslechtert als één van de mannen een lokale vrouw lastig valt. Bouwvakker Meinhard, een oorlogsveteraan, weet juist vriendschap te sluiten met de lokale bevolking. Ondanks de taalbarrière kan hij zich snel aanpassen, maar daardoor komt hij juist ook tussen de partijen in te staan.

Een echte western wordt het natuurlijk niet, de strijd wordt niet gevoerd met wapens, maar concentreert zich vooral op het cultuurverschil. De sfeer wordt wel gedragen door de spelers, allemaal amateurs, zowel de Duitse bouwvakkers als de Bulgaarse dorpelingen. Dat werkt uitstekend, net zo goed als het decor van de Balkan.

‘Western’ is een variatie op een bekend thema. Vanaf het begin hangt er, ondanks het ontbreken van gewelddadige actie, een dreiging in de zomerlucht, er is (aan beide zijden) sprake van de angst voor de onbekende ander. Het verhaal wordt kalm ontvouwd, met einzelgänger Meinhard als middelpunt. Vooruit, misschien is het in plaats van een western eigenlijk een eastern.