Todos lo saben

De Iraanse regisseur Ashgar Farhadi brak enige jaren geleden door met het meesterwerk A Separation, waarmee hij de Oscar voor beste buitenlandse film in de wacht sleepte, een kunstje dat hij daarna met The Salesman nog eens herhaalde. Hij presenteert nu een Spaanstalig familiedrama, Todos lo saben ('iedereen weet het'), waarin de hoofdrollen worden vervuld door de gerenommeerde acteurs Penelope Cruz en Javier Bardem.

Laura (Cruz) brengt met haar twee kinderen na jaren weer eens een bezoek aan har Spaanse geboortestreek vanwege de bruiloft van haar zus. Haar man is achtergebleven in Argentinië, te druk met zijn werk.

Aanvankelijk is er niets aan de hand. Het weerzien met het dorp en haar familie is allerhartelijkst en iedereen kijkt uit naar de bruiloft. Ook Laura's voormalige geliefde Paco (Bardem) is van de partij. Hij is altijd in de streek blijven wonen en bestiert daar een wijngaard. De namen van de twee oud-geliefden staan nog in de muur van de klokkentoren gekrast.

Farhadi neemt de tijd voor een liefdevolle schets van de familieverhoudingen. Zo kabbelt het heerlijk richting de trouwerij met een knorrige opa als komische noot. Ook het bruiloftsfeest met dronebeelden van de feestende bruiloftsgasten wordt heerlijk neergezet, je zou zo mee willen doen. Het wordt er alleen maar sprookjesachtiger op als de stroom uitvalt en er overal kaarsjes worden aangestoken in afwachting van de noodgeneratoren.

En dan plotseling, het feest is nog in volle gang, paniek. Laura's dochter Irene blijkt verdwenen. Niemand heeft haar nog gezien nadat ze naar haar kamer ging. Elk spoor van haar ontbreekt, totdat Laura een boodschap op haar telefoon ontvangt: Irene blijkt ontvoerd.

De gezellige sfeer van harmonie en feestvreugde slaat allengs om in wantrouwen en achterdocht. Wie heeft Irene ontvoerd? Heeft ze de ontvoering misschien zelf in scène gezet? Waarom is Laura's man Alejandro eigenlijk in Argentinie achtergebleven? Wat is de rol van Paco en waarom wil hij Laura maar al te graag helpen? En hoe is hij eigenlijk aan zijn wijngaard gekomen?

Sluimerende frustraties en weggemoffelde geheimen komen aan de oppervlakte, oude ruzies worden opgerakeld. Kortom, de onderlinge verhoudingen komen danig onder druk te staan.  Todos lo saben, iedereen weet het, maar wat, wat weet iedereen?

Verwacht