Till

In het Amerikaanse geschiedenisverhaal spelen de verhoudingen tussen de zwarte en witte inwoners van het land een belangrijke rol. ‘Till’ is zo’n verhaal. Het speelt halverwege de jaren vijftig, toen delen van het land nog steeds werden gekenmerkt door racisme, haat en geweld. In deze film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, richt zich dat op een jonge knul uit Chicago.

De knaap is met zijn moeder op bezoek in de dan nog raciaal gescheiden staat Mississippi. Daar komt hij kort in contact met een witte vrouw. Till wordt verweten dat hij een doodzonde begaat door met haar te flirten. De familie van de vrouw komt in actie, Till wordt door onder meer de echtgenoot en een halfbroer uit het huis van zijn familie gesleept. Hij overleeft de lynchpartij niet, zijn lichaam wordt zodanig verminkt dat hij aan de hand van een ring wordt geïdentificeerd.

Tills moeder wil dat de USA hoort op welke gruwelijke manier haar zoon aan zijn einde is gekomen. Zij dringt aan op een begrafenis met een open kist. De foto’s van Tills afscheid, die op de voorpagina van tijdschriften terechtkwam, helpen bij het wakker schudden van de burgerrechtenbeweging. Die kan niet voorkomen dat een rechtbank de daders toch vrijspreekt. De vrouw waarmee het verhaal begon bekende pas in 2017 dat ze de beschuldiging tegen Till verzonnen had.

Het Wageningse Heerenstraattheater meldde op Instagram dat Till in een zogenaamde sneak preview met een 8,0 werd beoordeeld, het hoogste cijfer van het jaar.

Till is ook internationaal zeer enthousiast ontvangen door zowel filmrecensenten als het publiek. Deze cijfers van Rotten Tomatoes spreken boekdelen:

Verwacht