The Whale

The Whale van regisseur Darren Aronofsky gaat over Charlie, een bijna driehonderd kilo zware man die zich letterlijk aan het doodeten is. Deze Charlie wordt fenomenaal gespeeld door voormalig sekssymbool Brendan Fraser die onlangs voor zijn rol de Oscar in ontvangst mocht nemen.

Charlie leidt een teruggetrokken bestaan in zijn appartement. Hij verdient wat bij als online schrijfdocent. Zijn camera staat op zwart, zodat zijn leerlingen hem niet kunnen zien in zijn deplorabele staat. Op gezette tijden krijgt hij bezoek van zijn vriendin en verzorgster Liz. Zij is gek op de deerniswekkende Charlie en probeert hem ervan te overtuigen dat hij nu toch echt naar het ziekenhuis moet, maar ze voorziet hem tegelijkertijd van bakken met eten die zijn dood juist kunnen bespoedigen. En eigenlijk weet ze ook dat het al te laat is voor Charlie en dat hij daar zelf vrede mee heeft gesloten.

En dan is er nog de van Charlie vervreemde tienerdochter Ellie. Zij is boos op Charlie, Nou ja, boos … zeg maar gerust woedend.  Charlie heeft haar namelijk verlaten toen zij acht jaar oud was. Dat kan zij hem niet vergeven en dat laat ze merken ook. De vonken spatten van het scherm als zij Charlie weer eens van alles voor de voeten werpt. Mede door de ruzies tussen vader en dochter komen we erachter dat Charlies morbide obesitas te wijten is aan traumatische gebeurtenissen uit het verleden. Charlie, gekweld door gewetenswroeging, probeert wanhopig met zijn dochter – en met zichzelf – in het reine te komen.

Zoals gezegd, Brendan Fraser zet een weergaloze Charlie neer. Door zijn spel is Charlie veel meer dan een zielige, veel te dikke man. Charlie blijkt een intelligente, sympathieke en soms ook ietwat naïeve man die altijd het beste in mensen probeert te zien.

Al met al is The Whale een ontroerend, aangrijpend melodrama dat volgens ons niemand onberoerd zal laten. De film overschreed in maart al de grens van meer dan 100.00 bezoekers in Nederland. Op 23 mei is hij te zien bij Filmhuis Winterswijk, grijp uw kans!

VPRO Cinema (★★★★) 'Melodramatisch, maar zonder meer aangrijpend'
de Volkskrant (★★★★) 'Weergaloos acteerduet'

Verwacht