The Promised Land

Allemachtig, wat heeft die Mads Mikkelsen al een indrukwekkende lading glansrollen neergezet! In het Filmhuis kennen wij hem van bijvoorbeeld Druk en Jagten. In het zich in 1755 afspelende Deense historische drama The Promised Land (de originele en minstens zo toepasselijke titel luidt Bastarden) speelt hij de vaderloze kapitein Ludvig Kahlen die ervan overtuigd is dat hij van adel is en dus recht heeft op een stuk land. Dat krijgt hij uiteindelijk ook, maar het blijkt ultradorre heide op Jutland te zijn.

Maar Ludvig laat zich niet kennen, hij is vastbesloten de grond om te werken tot vruchtbare landbouwgrond waar hij uit Duitsland ingevoerde aardappels (in 1755 een noviteit) wil verbouwen. Zijn vasthoudendheid wordt gevoed door het feit dat de koning hem een adellijke titel heeft beloofd als het hem lukt op zijn stuk grond een kolonie te stichten.

Maar het wordt hem niet gemakkelijk gemaakt want hij treft in ene Frederik de Schinkel, die beweert het gehele gebied te bezitten, een geduchte, behoorlijk wrede tegenstander die over lijken gaat om zijn zin door te drijven. Ludvig wekt zijn toorn op, omdat hij een jong echtpaar in dienst neemt dat gevlucht is voor deze De Schinkel. En dan weigert Kahlen ook nog eens het aanbod van De Schinkel om het land van hem te pachten. Allereerst wil Ludvig vrij man zijn en geen pachter en in de tweede plaats is hij ervan overtuigd dat het land niet van De Schinkel is maar van de Deense koning.

Naast deze titanenstrijd is er in dit Deense epos ook nog een plek voor de liefde. Ludvig ontwikkelt namelijk gevoelens voor een van de werkneemsters van De Schinkel en hij wordt daarnaast ook nog eens begeerd door diens nicht.

Dit alles resulteert in een film die onlangs op het Filmfestival Rotterdam in de verkiezing voor de Publieksprijs op de derde plek eindigde met een score van 4,65 uit 5. Wij denken dat het Winterswijkse publiek The Promised Land ook wel zal waarderen.

Verwacht