The Lost King

Een jaar of tien geleden was het wereldnieuws: het graf en de overblijfselen van de roemruchte Engelse koning Richard III waren gevonden. In Leicester, onder een parkeerplaats. Regisseur Stephen Frears (herinnert u zich het prachtige Philomena nog?) heeft dit gegeven bewerkt om het verhaal te presenteren —  en de kant te kiezen — van Philippa Langley, de bescheiden amateur-archeologe die de hoofdrol speelt in zijn film The Lost King.

Ons negatieve idee van Richard III is voornamelijk gebaseerd op het beeld dat niemand minder dan William Shakespeare zelf van hem schetste: een gebochelde, gewetenloze en uiterst manipulatieve machtswellusteling. Shakespeare was daarbij waarschijnlijk onder druk gezet door het toenmalige koningshuis maar dat terzijde.

Bij een opvoering van Shakespeares toneelstuk wordt Philippa (een schitterende rol van Sally Hawkins) getroffen door de woorden en de blik van de jonggestorven koning. Ze begint zich in hem te verdiepen en meer en meer verandert belangstelling in een obsessie. Ze raakt ervan overtuigd dat Richards laatste rustplaats kan worden teruggevonden.

Om haar hypothese te kunnen toetsen heeft ze wel de hulp van de autoriteiten nodig, dat wil zeggen de Universiteit en het gemeentebestuur van Leicester.  En beide instanties zijn bolwerken van oudere, zelfverzekerde en zelfgenoegzame mannen. Philippa wordt aan alle kanten tegengewerkt, want zou een amateurhistoricus — erger nog: historica — wel lukken wat een gerenommeerde universiteit al eeuwen niet was gelukt?

Regisseur Frears kiest in dit verhaal duidelijk partij voor Philippa. In de openingstitels maakt de film dan ook duidelijk dat The Lost King háár verhaal is: ”Based on a true story. Her story”. Hoofdrolspeelster Hawkins zet een Philippa neer die tegelijk aarzelend en zachtmoedig is maar ook heel doortastend, ondanks het feit dat ze wordt geplaagd door het Chronisch Vermoeidheidssyndroom.

Al met al is The Lost King een heel charmante feelgood film geworden. Niet per se het Meesterwerk van het Jaar maar zeer onderhoudend.

Verwacht