Philomena

Philomena, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, gaat over de speurtocht naar een kind. Philomena (Judi Dench) is een eenvoudige Ierse vrouw op leeftijd. Zij kan na vijftig jaar de drang om haar door de nonnen van Roscrae Convent afgepakte zoon terug te vinden niet langer onderdrukken. Zij wordt daarin bijgestaan door Martin Sixsmith (prachtige rol van Steve Coogan), een op een zijspoor geraakte parlementair journalist die zich — hij moet toch wat —  op het voor hem glibberige pad van de human interest gaat begeven.

Philomena vertelt een door de ziel snijdend relaas van het jonge Ierse meisje dat per ongeluk zwanger raakt en dan gedwongen opgenomen wordt in een nonnenklooster waar ze kan bevallen, maar wel zeven dagen per week in de wasserij moet werken als boetedoening. De meisjes die dit overkomt moeten tekenen dat ze hun kindje voor adoptie afstaan. De kinderen werden destijds voor goud geld doorverkocht aan veelal Amerikaanse adoptieouders. The Guardian: “It was a baby-farm business model that ran on cruelty and hypocrisy.”

Je hebt bij Philomena af en toe een behoorlijke brok in de keel, maar regisseur Frears weet gelukkig het wapen van de comic relief op de juiste momenten in te zetten. Er valt bij tijd en wijle ook heel erg te lachen.

U kunt 'het boek van de film' winnen!
Als u Philomena bezoekt, maakt u kans op een exemplaar van het door Martin Sixsmith geschreven boek 'Philomena' Het betreft de Nederlandse vertaling (oorspronkelijke titel: 'The Lost Child of Philomena Lee').  En het mooie is, u hoeft geen vragen te beantwoorden, een puzzel op te lossen of een slagzin af te maken. Het enige dat u hoeft te doen is uw toegangskaartje bewaren. Meteen na afloop van de voorstelling worden de winnaars (klopt, meervoud!) bekend gemaakt. Leuk hè?