Tel Aviv on Fire - Openluchtfilm

Het is nog best lastig om een geschikte titel voor een openluchtactiviteit uit te zoeken, maar volgens ons hebben we de juiste kandidaat gevonden! Hij is tegelijk luchtig en serieus, wat ons betreft een waardige Filmhuisfilm.

We hebben het over Tel Aviv on Fire, een titel die enige mate van geweld tussen Joden en Palestijnen suggereert, maar wees gerust, het tegendeel is het geval. De film gaat inderdaad over het Israëlisch-Palestijnse conflict maar dan in de verfrissende vorm van een komedie waarin bij tijd en wijle flink kan worden gelachen.

Salam, een 30-jarige sympathieke Palestijn, type ietwat onhandige kluns, woont in Jeruzalem en werkt bij een tv-studio in Ramallah als productieassistent, omdat hij het Hebreeuws zeer goed machtig is. Het is een baantje dat hij heeft verkregen via zijn oom, de producer van de soap Tel Aviv on Fire.

Salam moet elke dag langs een Israëlische grenspost. Daar ontmoet hij officier Assis wiens vrouw en haar vriendinnen enthousiaste fans zijn van de Palestijnse serie. De soap gaat over een spionne die in 1967, het jaar van de Zesdaagse oorlog, in opdracht van haar Arabische minnaar het aan moet leggen met een Israëlische generaal. Omdat de kijkers geen enkel idee hebben voor wie de vrouw uiteindelijk zal kiezen is de serie aan beide kanten van de grens mateloos populair.

Assis wil Salam, die zich – lekker interessant - voordoet als tekstschrijver, graag helpen met de verhaallijn. Als hij een positieve rol opeist voor de Joodse generaal, probeert Salam krampachtig het verloop van de tv-serie te beïnvloeden, ook omdat Assis hem onder druk heeft gezet door zijn ID-kaart in beslag te nemen. Hierbij werkt de arme Salam zich steeds verder in de nesten, want de Arabische financiers gaan natuurlijk nooit een keer akkoord met dit voorstel. Er moet een list worden verzonnen. Zo wordt een zich decennialang voortslepend Joods-Arabisch conflict op luchtige wijze uitvergroot als een meeslepende soap.

We zijn ervan overtuigd dat we met Tel Aviv on Fire een zeer aangename afsluiting van onze openluchtavond hebben gevonden.

Verwacht