Rams

Gummi en Kiddi zijn twee zwijgzame schapen houdende broers die naast elkaar wonen in een afgelegen IJslandse vallei. Ze spreken al veertig jaar niet met elkaar. Het spaarzame contact verloopt via briefjes, bezorgd door een blije bordercollie. Hun verhouding komt helemaal op scherp te staan als Gummi nipt van zijn broer verliest in de regionale schapenverkiezing en dit maar moeilijk kan verkroppen.

Tot overmaat van ramp breekt er in de vallei ook nog eens scrapie uit, een gevreesde ziekte die de gehele schapenpopulatie bedreigt. Er moet massaal worden geruimd en de broers reageren elk op hun eigen manier, Kiddi met zijn geweer en Gummi met zijn verstand. Hij lijkt te voldoen aan de ruimingseis maar stiekem verplaatst hij zijn mooiste schapen naar de kelder.

Als zijn bedrog lijkt uit te komen, kan hij alleen nog maar een beroep doen op zijn broer en zo zijn de bromberen toch weer op elkaar aangewezen. De schapen moeten in veiligheid worden gebracht. Het enige probleem: het is hartje (IJslandse!) winter en er steekt een storm op.

Rams is een prachtig droogkomisch drama, waarbij het voortreffelijke spel van beide hoofdrolspelers wordt ondersteund door de melancholische soundtrack en de schitterende beelden van het desolate IJslandse landschap.