Que Dios Nos Perdone

Het Spaanse duo Alfaro en Valerde is een wonderlijk politiekoppel. Alfaro is een rauwe vent, een macho met een grote mond en een soms te kort lontje (zeker voor een politieman). Valerde is een verlegen stotteraar, een vrijgezel die een oogje heeft op de schoonmaakster in zijn appartementencomplex maar niet weet hoe hoe hij haar moet benaderen.

De twee moeten een man opsporen die alleenstaande oudere vrouwen in Madrid heeft verkracht en vermoord. Het verband tussen meerdere zaken wordt door het duo snel gelegd, ze komen er ook achter dat collega’s er eerder een potje van hebben gemaakt. Het perspectief in deze film gaat afwisselend van de samenwerking tussen de twee mannen naar de speurtocht naar de dader en het gehannes bij de politie en weer terug. Niet iedereen heeft goede kanten, zo blijkt, maar ook het tegenovergestelde is waar.

‘Moge God ons vergeven’ is de vertaling van de titel van deze Spaanse politiethriller. Ondanks hun gemankeerde gedrag winnen de twee hoofdrolspelers snel de sympathie van de kijker. De chemie tussen het duo zorgt er ook voor dat ze snel boven hun collega-agenten uit komen. Ze doen hun werk tegen het decor van zomers Madrid, dat onder druk staat vanwege het bezoek van de paus, economische malaise en groeiende kritiek op het ondermaatse werk van de politie. Inderdaad, een snelkookpan.