Perfect Days

Na de voorvertoning van Perfect Days op de Filmbeurs in Den Bosch verliet ons bestuurslid Kees Meinderts met een blij gemoed de filmzaal. En met hem vele anderen. Wat een bijzondere en prachtige film!

Hirayama maakt openbare toiletten schoon in Tokio. Hij vervult zijn taak op een uiterst serieuze manier en kennelijk is hij daar zeer gelukkig bij. Naast zijn zeer gestructureerde dagelijkse routine geniet hij van zijn passies voor muziek, boeken en bomen die hij fotografeert. Zijn dagelijkse ritme wordt ‘verstoord’ door gebeurtenissen buiten hem om. Bijvoorbeeld door zijn collega die denkt dat hij de liefde van zijn leven heeft gevonden. Of door zijn nichtje die haar ouders ontvlucht. Die onverwachte ontmoetingen onthullen geleidelijk iets meer over zijn verleden.

Schokkende gebeurtenissen ontbreken. De hoofdpersoon geniet met volle teugen van het dagelijkse ritme en eigenlijk ook van de kleine verstoringen daarvan. Hij maakt zelf van elke dag opnieuw een perfecte dag.

Op het filmfestival van Cannes van 2023 won Kōji Yakusho voor de mooie rol van Hirayama de beste acteursprijs. Perfect Days heeft het ook geschopt tot de shortlist van de Oscars in de categorie Best international feature film of the year.

De befaamde Duitse regisseur Wim Wenders heeft met Perfect Days een film gemaakt over het gewone, een film over schoonheid, harmonie en hoop.

Perfect Days is een lofzang op de kleine dingen die het leven de moeite waard maken. Of een lofzang op de kunst om van elke dag een perfecte dag te maken als je maar oog hebt voor de wonderschone kleine zaken die er elke dag zijn of die op een heerlijke dag spontaan komen binnenwaaien.

VPRO Cinema (★★★★★) 'Met afstand Wim Wenders' beste film in jaren'
de Volkskrant (★★★★) 'poëtisch in de beste zin van het woord: Perfect Days laat je met nieuwe ogen kijken naar het gewone.'
NRC (★★★★) 'Spiritueel toiletten boenen'

Verwacht