One Life

Honderden kinderen heeft hij van een wisse dood in de vernietigingskampen van de nazi’s gered, maar Nicholas Winton heeft zijn hele verdere leven het gevoel gehad dat het niet voldoende was, dat hij nog veel meer had moeten doen. De verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog hebben hem nooit losgelaten.

One Life is een heldendicht geworden over een Engelse jongeman die ook wordt vergeleken met Oskar Schindler. Het is vooral aan hoofdrolspeler Anthony Hopkins te danken dat zijn verhaal nooit te sentimenteel of schreeuwerig wordt. We zien Nicolas Winton in One Life als oude (Hopkins) en als jonge man (gespeeld door Johnny Flynn).

Deze jongeman helpt aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog joodse kinderen uit Tsjecho-Slowakije te vluchten. Joodse families zijn in 1939 naar Praag gevlucht, bevreesd voor de nazi’s die steeds dichterbij komen. Met een handvol medestanders zorgt Nicholas ervoor dat vooral kinderen van de juiste uitreispapieren worden voorzien. Per trein reizen ze, dwars door het vijandige Duitsland, naar Engeland, waar voor ieder van hen een pleeggezin is gezocht én gevonden.

Het is een massale levensreddende operatie, die onder steeds grotere druk komt te staan als de Duitse legers ook daadwerkelijk Praag binnen komen denderen. Winton zorgt er in Engeland voor dat de bureaucratische hobbels succesvol worden genomen – stugge ambtenaren moeten worden overtuigd om de regels tijdelijk even iets minder stug te hanteren. En als het hem niet dreigt te lukken is zijn pittige moeder hem op de achtergrond behulpzaam om her en der wat druk uit te oefenen. Dat lukt, hoewel het Winton helemaal niet zint dat er niet nog veel meer kinderen konden worden gered.

One Life is een film met een zware thematiek, die door de Engelse regisseur Hawes op een gedegen en niet overdreven manier wordt verteld. Hopkins zorgt ervoor dat het verhaal overtuigend wordt gebracht. Dat wordt vooral duidelijk in het bijzondere einde, als Nicholas Winton er op het laatst van zijn leven achter komt hoe het de geredde kinderen na de oorlog is vergaan.

Een van onze bestuursleden zag One Life in Enschede. Zijn conclusie:  "Ontroerende film, degelijk gemaakt Engels historisch drama, Hopkins is uitstekend." Kortom, dit volgens The Guardian "quietly affecting drama" mag u niet missen!

Rotten Tomatoes: Critici 90% / Publiek: 96%

Verwacht