Onder de blote hemel

In Onder de blote hemel, de debuutfilm van regisseuse Lilian Sijbesma, ontmoeten we de innemende Elvie die met haar, zo blijkt later, verstandelijk beperkte moeder samenwoont. Elvie woont in een stacaravan op de camping van haar opa Bucko, waarbij we er al snel achter komen dat moeder Emma nauwelijks in staat is om haar dochter op te voeden. Als moeder het zoveelste vriendje meeneemt naar de caravan wordt haar naïviteit meteen duidelijk als ze samen met Elvie een kinderlijk dansje wil uitvoeren terwijl de man in kwestie duidelijk voor iets anders komt dan de dansvoorstelling.

Opa probeert de wankelende opvoedingssituatie nog enigszins in stand te houden maar als hij in het ziekenhuis terecht komt na een hartaanval staat Elvie er helemaal alleen voor. Ironisch genoeg is dit ook de laatste rol van Johan Leysen, de acteur die opa speelt en die dit jaar zelf aan een hartstilstand overleed. Tijdens de warme zomer op de camping ontstaan er steeds meer botsingen tussen Emma en Elvie waarbij het pijnlijk duidelijk wordt dat Elvie de wereld rondom haar veel beter begrijpt dan Emma en dat Elvie haar moeder dan ook volledig voorbij groeit.

De film is liefdevol gemaakt en niet, zoals u wellicht verwacht, een zwaar sociaal drama, maar een poging om kinderen in lastige gezinssituaties een hart onder de riem te steken. Elvie, hoewel ze te vlug volwassen moet worden, komt er wel. De jonge actrice Ylse Ringeling draagt deze rol met verve en laat op indrukwekkende wijze zien hoe Elvie worstelt met de situatie dat normale, complete gezinnen na een aantal weken weer uit haar leven op de camping verdwijnen. De veerkracht die ze laat zien in de film geeft hoop dat het met kinderen die opgroeien in lastige gezinssituaties ook wel goed gaat komen.

Onder de blote hemel is een prachtige film die ontroert maar nergens te zwaar wordt en ons dwingt om na te denken over ouderschap en verstandelijke beperkingen.

De film gooide onlangs hoge ogen tijdens Film by the Sea waar de film de International Student Jury Award binnensleepte en kon rekenen op enthousiaste bezoekerswaarderingen, met als resultaat een fraaie eindscore in de Publiekspoll van 4,538 uit 5.

VPRO Cinema (★★★) 'Nieuwkomer Ylse Ringeling is fantastisch als de strijdbare Elvie'
Trouw (★★★★) 'Mooie lichte film over een zwaar onderwerp'
Volkskrant (★★★) 'Ringeling draagt de film'

Verwacht