Omar

U heeft er vast al veel over gelezen: de muur die Israël jaren geleden op de grens met de Westelijke Jordaanoever heeft gezet . Deze scheidingmuur speelt een opvallende rol in de film ‘Omar’. Omar woont in Nazareth (ook de geboorteplaats van de in Palestina geboren filmregisseur Hany Abu-Assad, hij kwam voor zijn studie naar Nederland) en klimt dagelijks over de muur om naar zijn werk te gaan, of naar zijn vrienden Tarek en Amjad, maar bovenal om Nadja te zien op wie hij heimelijk verliefd is.

De drie vrienden plegen een aanslag op een Israëlische legerplaats. Al gauw worden ze gevonden en wordt Omar  gearresteerd. Onder druk gezet door de Israëlische inlichtingendienst  rest hem niets anders dan met hen samen te werken. Zodoende komt hij niet alleen vrij om Nadja weer te zien, maar ook om uit te vinden wie hen nu werkelijk verraden heeft: Tarak, Amjad of Nadja…

‘Omar’ is een intrigerende en spannende film  waarover de Volkskrant schreef: “Omar verleidt met precies de juiste dosering van ouderwetse romantiek, spanning en humor. Net zomin als over de zelfmoordenaars uit (zijn vorige film) ‘Paradise Now’ velt Abu-Assad hier ook geen moreel oordeel over zijn personages, prachtig gespeeld door overwegend niet-professionele acteurs”.