Nata Per Te

Luca wil dolgraag pleegouder worden. Op het inschrijfformulier vinkt hij alles aan, ook de categorie ‘speciale gevallen’. Luca is oprichter van een centrum waar mensen met diverse handicaps wonen. Hij staat klaar om welk kind dan ook een veilig en geborgen thuis te bieden. Helaas maakt hij geen enkele kans in het Italiaanse adoptiesysteem. Luca is namelijk alleenstaand én homoseksueel. Op papier staat de Italiaanse wet een alleenstaande ouder toe, in de praktijk wordt er altijd wel weer een blokkade opgeworpen. 

De situatie lijkt uitzichtloos voor de sympathieke, volhardende Luca, totdat de instanties maar geen pleeggezin kunnen vinden voor het pasgeboren weesmeisje Alba. Alba is geboren met het downsyndroom en dat zorgt ervoor dat geen enkel gezin dit ‘kneusje’, zoals ze oneerbiedig wordt genoemd, wil opvangen. Terwijl de autoriteiten naarstig op zoek gaan naar betere alternatieven (lees: traditionele gezinnen) mag Luca, met heel wat mitsen en maren en vooralsnog tijdelijk, voor Luca zorgen. 

Nate Per Te (Geboren voor jou) is de aangename verfilming van het gelijknamige boek en waargebeurde verhaal van Luca Trapanese. Aangenaam, omdat alle acteurs schitteren in hun rol. De rustige, vriendelijke Luca, zijn enthousiaste jeugdliefde, zijn tegelijk scherpe en deftige moeder, zijn stoere hipsterbroer, het zijn allemaal erg geloofwaardige types. En dan is er ook nog zijn intelligente advocate Teresa, die haar baan zo goed en zo kwaad als het kan met haar rommelige moederschap probeert te combineren.  

Nata Per Te is niet per se een politiek pamflet met een overtuigde stellingname. Luca twijfelt zelf ook regelmatig of hij wel goed doet aan zijn strijd voor Alba, of hij wel de juiste keuzes maakt. Terwijl advocaat Teresa zich vastbijt in een zaak voor de gehele Lhbtqia+-community wil Luca alleen maar een lieve vader zijn. Hij wil niet dat Alba een uithangbord wordt voor deze gemeenschap of dat de zaak wordt opgeschaald tot een van politiek belang. Zelf gelooft hij dat hij simpelweg voor Alba geboren is, niet meer en niet minder.  

De thematiek van Nata Per Te lijkt misschien zwaar, maar de film wordt nergens sentimenteel of dramatisch. Er is zelfs nog ruimte genoeg voor humorvolle scènes. Wij bevelen deze ontroerende en hartverwarmende film dan ook vol overtuiging bij u aan.

★★★★½  Filmtotaal
★★★★  Saar Magazine
★★★      NRC
★★★      de Volkskrant
★★★      VPRO Cinema

“Alles klopt: het tempo, de toon, het plot, de cast en de achtergrondmuziek” – Filmtotaal
“Feelgood film” – NRC
“Het is één meeslepend geheel!” – Filmtotaal
“Onopgesmukt en liefdevol” – Filmkrant
“Waargebeurd emancipatoir feelgooddrama” – VPRO Cinema
“Humane blik in het ontroerende ‘Nata per te’ “- Trouw
“Hartverwarmende feelfood film met een heerlijk einde” – Saar Magazine
“Liefdevol en zorgvuldig portret van een man met een kinderwens” – Nederlands Dagblad
“Een film die prettig wegkijkt met innemend spel door Gigante” – NRC
“Waargebeurde feelgoodfilm met een liefdevolle insteek”  – Filmkrant
“Ontroerende verfilming van het boek over de waargebeurde ervaringen” – Trouw

Verwacht