Mud

Regisseur Jeff Nichols wilde dat zijn film eruit zou gaan zien "alsof Sam Peckinpah een verhaal van Mark Twain heeft geregisseerd". Nou, daar is hij heel aardig in geslaagd. 'Mud' is zowel een ouderwetse avonturenfilm als een fraai coming of age-verhaal over twee veertienjarige jongens, Ellis en Neckbone, die een even mysterieuze als charismatische man genaamd Mud (Matthew McConaughey) ontmoeten op een onbewoond eilandje in de Mississippi-delta. Hij vertelt dat hij iemand heeft vermoord om zijn ex Juniper, zijn Grote Liefde, te beschermen. Ellis  gelooft in Mud en in zijn verhaal en besluit hem te helpen.

Wat volgt zijn avonturen die Ellis' vertrouwen gaandeweg danig op de proef stellen. En dan moet deze puber ook nog eens zien om te gaan met de aanstaande scheiding van zijn ouders én zijn eerste verliefdheid op een ouder meisje. Het is allemaal niet gemakkelijk voor zo'n jongen.

Regisseur Nichols levert met 'Mud' een prachtige, bij tijd en wijle sprookjesachtige film op met schitterende acteerprestaties van de jonge acteurs. Maar ook McConaughey dient te worden genoemd én geroemd. Hij zet een zeer innemende, betoverende hoofdpersoon neer.

Al met al is 'Mud' een meeslepende, ontroerende film geworden die u niet mag missen. Noteren: 19 november.