Moonlight

Oscarwinnaar Moonlight is een zeldzaam belangrijke film die relevante thema's aansnijdt als armoede, huidskleur, drugs en homoseksualiteit. Maar bovenal is Moonlight een zeldzaam tedere, genuanceerde en indringende film die nog lang door je hoofd blijft spoken.

De film is opgedeeld in drie delen waarin verschillende levensfasen van de hoofdpersoon Chiron worden belicht. In het eerste deel maken we kennis met het jongetje Chiron, een teruggetrokken, zwijgzaam kereltje, kind van een drugsverslaafde moeder. Een vader is nergens te bekennen. Chiron, bijgenaamd Little, wordt gepest op school, maar hij wordt opgevangen door de vriendelijke, vaderlijke crackdealer Juan en zijn vriendin.  Zij geven hem een bord eten en de warmte en aandacht die hij thuis node mist.

In het tweede deel is de puber Chiron nog steeds het doelwit van pesterijen, op straat en op school. Zijn klasgenoot Kevin is de enige die hem ziet staan en samen zetten ze de eerste voorzichtige schreden in een zoektocht naar hun seksuele identiteit.

In het laatste deel is de tengere Chiron een volwassen, supergespierde kerel geworden die kennelijk zelf ook in de rauwe wereld van de drugsdealers is beland. De zo zachtmoedige Chiron heeft zich overduidelijk gepantserd, tot gouden voorzetclicks voor zijn gebit aan toe. Gelukkig blijkt in een ontmoeting met jeugdvriend Kevin onder dat staalharde pantser nog hetzelfde schuchtere en kwetsbare jongetje te schuilen dat moeizaam zijn weg in het leven probeert te vinden.

Moonlight is een subtiel juweeltje, vol fijngevoelige en poëtische momenten. The Guardian noemt Moonlight "a profoundly moving film". Daar hebben wij niets aan toe te voegen.

De film heeft al talloze prijzen in de wacht gesleept, waarvan verreweg de meest aansprekende natuurlijk de Oscar voor Beste Film is. Moonlight won ook de Oscar voor het Beste Bewerkte Scipt en Mahershala Ali nam de Oscar voor de Beste Mannelijke Bijrol in ontvangst voor zijn rol als warme, vaderlijke drugsdealer.

Klik hier voor een volledige lijst van Oscarwinnaars en genomineerden van 2017. En die van 2016 en 2015, tot aan 1929 aan toe ...

PS: let ook eens op de fraaie poster waarin de drie Chirons tot één gezicht zijn samengesmolten.