May December

Het is alweer bijna acht jaar geleden dat regisseur Todd Haynes ons verblijdde met het magistrale Carol met in de hoofdrollen de gelauwerde Cate Blanchett en Rooney Mara. In May December, zijn nieuwste film, worden de hoofdrollen vertolkt door opnieuw twee kanjers van actrices. Deze keer zijn het Natalie Portman en Julianne Moore.

Portman speelt de rol van actrice Elizabeth die zich moet voorbereiden op haar volgende rol. Omdat ze vindt dat ze niet genoeg waardering krijgt voor haar acteerwerk laat ze niets aan het toeval over en bereidt ze zich uiterst nauwgezet voor. Ze leest alles wat er te lezen valt over haar karakter Gracie, interviewt allerlei mensen uit haar verleden en brengt uitgebreid tijd door met Gracie en haar gezin.

En die Gracie (u raade het al: Julianne Moore) is een erg interessant karakter. Meer dan dertig jaar geleden haalde ze alle krantenkoppen. Als mid-dertiger had ze namelijk een verhouding met een jongen van dertien, waarna ze in de gevangenis zwanger van hem raakte. Later trouwden de twee en vormden ze een gezin. Als Elizabeth ze bezoekt zijn Gracie en haar Joe, inmiddels arts, nog steeds bij elkaar.

Dit intrigerende uitgangspunt is overigens geen verzonnen script. May December (een Amerikaanse uitdrukking voor een romance tussen twee mensen met een groot leeftijdsverschil) is gebaseerd op het eind jaren negentig breed in de roddelpers uitgemeten seksschandaal rond de 34-jarige lerares Mary Kay Letourneau en haar twaalfjarige leerling Vili Fualaau. Meer weten? Google is uw vriend. Regisseur Haynes maakt van de film echter geen sensatieverhaal. Hij oordeelt niet meteen maar stelt eerder vragen. Kun je mensen eigenlijk wel goed leren kennen? En mag je zomaar oordelen over anderen en hun acties en beweegredenen?

Deze benadering levert, aldus de Volkskrant, een nieuw hoogtepunt op in het toch al imposante oeuvre van Haynes. May December ging in première tijdens het 76e Filmfestival in Cannes waar de film door talloze recensenten werd bejubeld. Zij waren vol lof over de regie en het vertoonde spel. Maar ook het gewone publiek was enthousiast. Na de vertoning kregen de makers een staande ovatie van maar liefst zes minuten, maar dat mag u gerust achterwege laten hoor.

VPRO Cinema (★★★★) 'Een achtbaan van gevoelens'

de Volkskrant (★★★★) 'Intelligent en gelaagd'

NRC (★★★★) 'Een prikkelende film'

Trouw (★★★★) 'Geweldige actrices in ontregelende rollen'

Verwacht