Les enfants des autres

De fantastische Franse (van oorsprong Belgische) actrice Virginie Efira (onlangs bij ons te zien in Revoir Paris) schittert in Les enfants des autres. In dit zachte, liefdevolle drama speelt ze de rol van Rachel Friedmann , een docent met hart voor haar leerlingen. Rachel straalt van top tot teen uit dat ze zielsgelukkig is, want ze is smoorverliefd op ene Ali. Deze Ali wordt gespeeld door nog zo’n doorgewinterde Franse steracteur Roschdy Zem, óók al recentelijk bij ons te zien, in L’Innocent. Ali is een zachtmoedige man die een vijfjarige dochter heeft uit een eerdere relatie.

Rachel is stapelgek op zowel Ali als de kleine Leila, maar soms doen kleine voorvallen en opmerkingen gewoon pijn. Zoals die keer dat Leila maar om haar moeder blijft vragen en tegen haar vader roept “Ik wil dat ze weggaat!”. Of als Ali meldt dat Leila’s verjaardag wordt gevierd bij de ouders van zijn ex. Rachel snapt het allemaal wel en ze neemt Ali ook niets kwalijk,maar pijn doet het even goed.

En dan heeft veertiger Rachel — die jarenlang volop heeft genoten van haar kinderloze bestaan — zelf ook nog eens een sluimerende kinderwens. Maar de biologische klok tikt genadeloos door. Ze brengt regelmatig een bezoekje aan de gynaecoloog, want het gaat allemaal niet vanzelf.

In Les enfants des autres worden op een toegankelijke, bijna achteloze manier diepgaande levensvragen gesteld. Wat betekent het precies om stiefouder (of het iets vriendelijker klinkende plusouder) te zijn? Hoeveel plaats mag de nieuwe partner innemen? Deze vragen worden gelukkig nooit topzwaar, de film blijft zonnig, levenslustig en optimistisch van karakter.  En oh, wat speelt Efira geweldig! Om met de Belgische krant De Morgen te spreken: “Haar sprekende ogen kunnen filmmakers hele bladzijden aan dialoog besparen”. En in de Volkskrant sluit de recensent af met de woorden waar wij ons van ganser harte bij aansluiten: “Je verlaat de bioscoop een beetje lichter”.

de Volkskrant (★★★★) 'Viert de female gaze'
NRC (★★★★) 'Diepzinnige en verrassend vreugdevolle film'
Trouw (★★★★) 'Breekbare en toch liefdevolle sfeer'

Verwacht