Le fils de Jean

Na een mysterieus telefoontje reist Parijzenaar Mathieu, gescheiden dertiger en vader van een zoontje, af naar Canada om daar meer te weten te komen over zijn pas overleden vader Jean die hij nooit heeft gekend. Op het vliegveld wordt hij afgehaald door Pierre, de — weinig toeschietelijke — beste vriend van Jean.

Al snel blijkt waarom Pierre zo nukkig doet. Niemand in Canada blijkt van het bestaan van Mathieu af te weten en Pierre wil dat graag zo houden. Het is om die reden dat hij Mathieu koste wat kost wil weghouden van de begrafenis. Mathieu blijkt twee halfbroers te hebben die hij na enig aandringen wel mag ontmoeten van Pierre, maar die dwingt hem min of meer te beloven dat hij zijn identiteit geheimhoudt.

Jean is tijdens het vissen op een meer verdronken en zijn lichaam is tot nu toe niet gevonden. De vier mannen gaan het meer op om het stoffelijk overschot te zoeken. Tijdens die zoektocht in de prachtige Canadese natuur lopen de spanningen meer en meer op en beetje bij beetje komt Mathieu — en met hem de kijker — achter de waarheid rondom zijn verleden.

In 2009 vestigde regisseur Philippe Lioret naam met het ontroerende vluchtelingendrama Welcome (ook bij ons vertoond). Le fils de Jean is een film in dezelfde traditie. Het is een film zonder grootse gebaren of hysterische uitbarstingen. In plaats daarvan kunt u genieten van schitterend ingehouden acteerwerk in een rustig opgebouwd, intiem familiedrama waarin de geheimen goed gedoseerd prijs worden gegeven.