Lady Macbeth

"Mijn vader heeft je gekocht, met een stuk land waarop nog geen koe kan grazen". Dat krijgt de jonge Engelse Katherine te horen van haar veel oudere echtgenoot. Dat tekent haar plek in het huwelijk èn haar waarde. Haar plek is binnen, in het huis. Ze lijkt veroordeeld tot een eenzaam leven, opgesloten in een liefdeloos huwelijk. Het strakke korset toont het gebrek aan vrijheid, de hoepelrok is een kooi voor haar jonge lichaam.

Katherine leeft op het platteland van Engeland in 1885, de wet waarin wordt bepaald dat de vrouw door het huwelijk eigendom wordt van de man is nog geldig. Katherine verdraagt dit leven niet, ze glipt steeds vaker naar buiten om daar letterlijk en figuurlijk adem te kunnen halen. Als haar man voor zijn werk weg is, begint ze een onstuimige verhouding met een stalknecht. Door die relatie komen Katherine's minder goede eigenschappen naar voren, zoals jaloezie en bezitsdrang. Ze wordt harder. Steeds harder, zo hard dat het gevaarlijk wordt.

'Lady Macbeth' lijkt in de eerste plaats een kostuumfilm, maar het blijft allemaal niet zo keurig, het is geen verkleedfeestje. De verharding van Katherine heeft in de eerste plaats gevolgen voor haar bedienden - zij verandert gaandeweg van een onschuldig slachtoffer in een gewetenloze dader. Door de affaire ontketent Katherine de kracht om met alle macht te vechten voor wat ze zelf wil.