La Odisea

We krijgen wel eens te horen dat ‘die Filmhuisfilms' allemaal zo zwaar op de hand zouden zijn. Onze vaste bezoekers weten gelukkig beter. Zo hebben we dit seizoen al enkele bijzonder vermakelijke titels vertoond. Ook La Odisea is er zo een. Zoals de recensent van Cinemagazine het verwoordde: “Geen puntje-op-je-stoel-film, wel leuk tijdverdrijf.” En de Volkskrant noemt de film “een ouderwetse schelmenkomedie”.

De film speelt zich af tijdens de economische crisis van begin deze eeuw in Argentinië. Ex-topvoetballer Fermin Perlassi (een rol van de tegenwoordig in Spaanstalige films bijna onvermijdelijke topacteur Ricardo Darín, u herkent hem vast wel) wil zijn dorp van de ondergang redden door een oude fabriek annex silo aan te kopen met als doel er een coöperatie te vestigen. Dat zou de hele gemeenschap ten goede komen.

Fermin en zijn vrouw Lydia krijgen enkele dorpsgenoten zo ver dat deze hun zuurverdiende spaargeld aan hen toevertrouwen. Maar Fermin heeft het geld nog niet bij een bank gedeponeerd of de crisis breekt in alle hevigheid uit en alle tegoeden worden bevroren. Even later blijkt de louche bankier die Fermin adviseerde het geld niet in een kluis te stoppen maar op een rekening te storten (“anders gaat het hoofdkantoor nooit akkoord”), onder één hoedje te spelen met een nog louchere advocaat. Deze laatste bewaart het geld van Fermin en co  in een zwaar beveiligde, ondergrondse kluis in een bosperceel. De arme sloebers moeten dus iets slims bedenken om hun geld terug te krijgen.

En geïnspireerd door de oude Hollywoodklassieker How to Steal a Million bedenken ze een sluw en listig plan, een plan dat wel móet werken. Natuurlijk verloopt de uitvoering niet bepaald op rolletjes en natuurlijk (zo gaat dat nou eenmaal) loopt het uiteindelijk ook allemaal goed af.

Al met al leveren alle komische verwikkelingen en onbenulligheden een lekker vermakelijke film op. La Odisea is geen wereldschokkend meesterwerk, maar hij bezorgt u wel een zeer aangename filmhuisavond (of -middag), daar zijn we van overtuigd.