Kuessipan

‘Kuessipan’ vertelt het verhaal van Mikuan en Shaniss, twee jonge vrouwen van de Innu-stam. Ze groeien op in een Innu-reservaat in het oosten van Canada, in Quebec. Als jonge meisjes hebben ze elkaar eeuwige vriendschap beloofd. Dat doen ze ook, maar wel met vallen en opstaan.

Mikuan groeit op in een liefdevolle familie. Ze droomt ervan schrijfster te worden en naar de stad te verhuizen. Wat heeft die lieve, inwonende oma een mooie, zachte uitstraling! Shaniss heeft het met haar thuissituatie een stuk minder goed getroffen. Nadat ze het ouderlijk huis heeft verlaten, verloopt haar leven ook verre van op rolletjes. Als jonge moeder woont ze samen met Greg, een jongen die zijn leven niet op orde heeft.

Kuessipan betekent: ‘Nu is het tijd voor jouw verhaal’. Een boeiend verhaal over opgroeien, familie, vriendschap, over trots zijn op je afkomst en het vinden van een eigen weg.

Een film met humor, maar die ook de moeizame relatie tussen de autochtone en de ‘witte’ bevolking laat zien. Een film waarin Mikuan een innemend persoon is met een heerlijke lach. En ons trakteert op indrukwekkende poëzie.