Krigen

Een digitale sleutel waarmee films vrijgegeven worden voor vertoning bleek op dinsdag 6 september niet te werken. Hierdoor kon onze vertoning van Krigen helaas niet doorgaan. Wij vinden deze film echter zo goed dat hij het echt verdient om in Winterswijk vertoond te worden. Op 1 november krijgt hij een tweede kans. U trouwens ook, niet laten lopen, dit indrukwekkende Deense drama!


De oorlog (krigen in het Deens) krijgt een menselijk gezicht in deze bijzondere film. Het is het gezicht van een jonge commandant van het Deense leger dat in Afghanistan is gestationeerd. Pedersen is militair, maar ook een jonge vader. Zijn vrouw moet het thuis in haar eentje met drie kinderen zien te redden. De vader mist zijn familie, zijn vrouw en kinderen missen hem.

Pedersen en zijn manschappen zijn, ondanks het technologische overwicht van het Deense leger, hun leven niet zeker. We gaan met de mannen op patrouille, maar tijdens een heftige beschieting in een Afghaanse nederzetting vliegen de kogels iedereen om de oren. Een van zijn mannen raakt daarbij zwaar gewond.

In de hitte van de strijd neemt Pedersen een beslissing om zijn mensen in veiligheid te brengen, maar die hem daarna zwaar wordt aangerekend. Daarna zit het Afghaanse werk er meteen op, hij moet terug naar Denemarken. Terug naar huis en zijn gezin, maar ook terug om zich voor de rechtbank te verantwoorden.

Dat is een ontnuchterende ontwikkeling - na Afghanistan en de huiselijke beslommeringen in zijn Deense gezin volgt het rechtbankdrama. Wat voor besluit nam hij, wat is goed en wat is fout? Uiterst spannend en indringend, deze Deense oorlog.