Het Nieuwe Rijksmuseum: De film

We presenteren dit seizoen na de reguliere cyclus maar liefst twee overheerlijke toetjes! Op zaterdag 27 juni gaan we naar buiten. Dan vertonen we op de schilderachtige locatie 't Wieber ín Kotten de vermakelijke film De 100-jarige die uit het raam klom en verdween.

Maar we hebben nóg een verrassing voor u! In samenwerking met Villa Mondriaan vertonen we op dinsdag 16 juni namelijk de prachtige documentaire Het Nieuwe Rijksmuseum: De film van regisseur Oeke Hoogendijk.

Judith Kadee, junior directeur van Villa Mondriaan, zal de film om 20.30 uur inleiden met een lezing waarin zij dieper zal ingaan op het fenomeen ‘museum branding’. Van het Van Gogh Museum in Amsterdam tot aan de Hermitage in Sint-Petersburg: tegenwoordig wordt er over bijna alle grote musea een documentaire gemaakt. Waarom gebeurt dit juist nu zoveel? En wat betekent dit voor onze beleving van musea?

Tot slot zal zij nog even uw aandacht vestigen op de tentoonstelling Mondriaan en Nolde in de natuur die momenteel (van 16 mei tot en met 13 september) in Villa Mondriaan is te zien.

Er gelden de reguliere entreeprijzen (€4 voor donateurs en CJP-/cultuurkaarthouders en €6 voor overige bezoekers), maar elke bezoeker krijgt een kortingsbon ter waarde van maar liefst €3 voor de tentoonstelling Mondriaan en Nolde in de natuur in Villa Mondriaan.

Let op: het aanvangstijdstip is 20.30 uur!


De met de Zilveren Nipkowschijf en het speciale Gouden Kalf onderscheiden documentairereeks Het Nieuwe Rijksmuseum krijgt een grootse finale voor de bioscoop: Het Nieuwe Rijksmuseum: De Film.

Als in 2003 optimistisch wordt begonnen aan de verbouwing van het Rijksmuseum denkt men de deuren te kunnen heropenen in 2008. De restauratie wordt echter vanaf het begin geplaagd door stroeve tegenkrachten, en de opening – inmiddels met nieuwe directeur Wim Pijbes – laat op zich wachten tot 2013.

Tien jaar lang filmde Oeke Hoogendijk achter de gesloten deuren van het Rijksmuseum. In de film zullen de verbouwingsperikelen en de fietsonderdoorgang zeker niet onvermeld blijven, maar het accent zal nu ook komen te liggen op wat achter de schermen de hoofdzaak was én is: de kunst, al die jaren grotendeels opgeslagen in onafzienbare depots in de polder, en de mensen achter die kunst. De conservatoren werkend aan de inrichting van hun nieuwe zalen; de directeuren, die op vele fronten strijd moeten leveren; de huismeester, die al die jaren dag en nacht ‘zijn’ gebouw scherp in de gaten houdt. 400 uur beeldmateriaal samengebald tot één enerverende film.

Het Nieuwe Rijksmuseum: De Film volgt alles op de voet en maakt de kijker ooggetuige van een uniek stuk vaderlandse geschiedenis.

Winnaar van de IDFA Award for Best Dutch Documentary (2014)

“Een monumentaal verslag dat past bij de grandeur van Nederlands beroemdste museum: het is groots, heeft een lange geschiedenis, verbergt schoonheid, verdriet en rijkdom, oogt zakelijk en nauwkeurig.” ★★★★★
– Cinema.nl
“Vol met meeslepende verhalen en veelzeggende miniaturen.” ★★★★★
– Het Parool

PS: Check ook eens de Japanse site van de film, zeer informatief.