Heartstone

Met Heartstone (Hjartasteinn) heeft de debuterende IJslandse regisseur Guðmundur Arnar Guðmundsson een werkelijk prachtige, volwassen film over de ontluikende gevoelens van veertienjarigen afgeleverd. Guðmundsson, die ook het scenario schreef, greep gedeeltelijk terug op zijn eigen ervaringen als opgroeiend jochie in een IJslands vissersdorpje.

Thor en Kristjan zijn twee boezemvrienden. Thor begint meisjes al behoorlijk interessant te vinden, maar hij heeft nog wel wat moeite met zijn gebrek aan schaamhaar. Zijn zelfvertrouwen wordt ook niet echt groter door de voortdurende pesterijtjes van zijn twee oudere zussen. Kristjan is een kop groter  dan Thor, ziet er ook al veel meer uit als een man, maar schaamt zich voor iets anders. Kristjan is homoseksueel. En dat in een vissersdorp waar homofobie schering en inslag is.

Thor heeft een oogje op Beta en om zijn vriend te helpen doet Kristjan dan maar alsof hij wel geïnteresseerd is in haar beste vriendin. Ondertussen kan hij geen kant op met zijn gevoelens. In IJslandse dorpjes vallen jongens nou eenmaal op meisjes, punt. Dit moet wel uitmonden in een drama. En dat doet het ook.

De onmacht en wanhoop worden door regisseur Guðmundsson verteld in een prachtig opgebouwd verhaal. Hij wordt daarbij geholpen door het werkelijk sublieme acteerwerk van de beide jonge, ook debuterende hoofdrolspelers. En dan ziet Heartstone er ook nog eens schitterend uit. Het indrukwekkende IJslandse landschap wordt door Director of Photography Sturla Brandth Grøvlen meesterlijk in beeld gebracht.

De som van al deze delen maakt Heartstone tot een werkelijk prachtige, authentieke coming-of-age en coming-outfilm. De film heeft inmiddels ook al een schat aan prijzen in de wacht gesleept. Op het moment van schrijven staat de teller al op 45, waaronder de European University Film Award. Klik hier voor een - Engelstalig - verslag.

Zo, tot slot laten we nog even de jongens en meisjes van de pers spreken:

**** NRC
**** Parool
**** Volkskrant
**** Filmkrant
**** Trouw

"Authentieke en charmante film die de grandeur van IJsland optimaal benut" ~ NRC 
"Fantastisch contrast tussen de personages en de feeërieke natuur" ~ Parool 
"Een filmisch kleinood voor volwassenen" ~ Filmkrant 
"Er wordt zo goed in geacteerd!" ~ Filmkrant
"Op zulke coming-of-age raak je nooit uitgekeken" ~ NRC
"Twee uitstekende hoofdrolspelers!" ~ Volkskrant 
"De jonge IJslandse acteurs zijn een ontdekking!" ~ Trouw 
"Regisseur Gudmundsson maakt een droomdebuut" ~ Trouw
"Heartstone is één van de mooiste, meest authentieke films van het jaar" ~ Filmblog Bouwhuis
"Sterk acteerwerk en visueel krachtig debuut" ~ Hollywood Reporter