Good Luck to You, Leo Grande

55 jaar is ze, haar man is overleden en nu wil lerares Nancy wel eens een keer goede seks. ,,Er zijn nonnen met meer seksuele ervaring dan ik”, verzucht ze. Ze huurt een hotelkamer en bestelt de aantrekkelijke mannelijke prostitué Leo Grande. Maar als hij dan is gearriveerd durft ze eerst eigenlijk niet zo heel veel meer dan praten.Nancy moet eerst haar schaamte achter zich weten te laten. Schaamte over haar (ouder wordende) lichaam, schaamte over haar weinig opzienbarende leven, over haar wat kleurloze man en kinderen. En de schaamte dat ze als oudere, ervaren en ontwikkelde vrouw heel veel niet weet. Nancy moet zich leren bloot te geven, zowel figuurlijk als letterlijk.

Dat alles speelt zich af in een wat saaie hotelkamer, maar de saaiheid is in dit bijzondere verhaal juist ver te zoeken. Als Nancy steeds openhartiger over zichzelf wordt wil ze ook meer weten van de mens die achter de werknaam Leo Grande schuil gaat. Het gesprek tussen deze twee is het hart van de film.

Zwaar op de hand wordt het echter nooit en dat is ook de verdienste van actrice Emma Thompson. Zij weet perfect inhoud te geven aan de vrouw die nu eens opkomt voor haar eigen belang en gewoon wil leren om eindelijk eens een orgasme te hebben. Seks is niet iets verhevens, het kan ook gewoon waardevol zijn tussen mensen die het leuk met elkaar hebben. En soms moet je daarvoor iemand inhuren.

Dat inhuren (Nancy heeft meerdere ontmoetingen met Leo Grande) zorgt voor bevrijding. Clichés worden doorgeprikt en bij de kijker wordt medeleven opgewekt voor beide personages, die beslist geen oppervlakkige personen of karikaturen zijn. ‘Good luck to you, Leo Grande’ is beslist ook humoristisch en vermakelijk. ‘Sexy feelgood met diepgang’, oordeelde een van de recensenten en daarmee kun je het snel eens zijn.

NRC (★★★★) 'Een onderhoudende en verfrissende film'
de Volkskrant (★★★★) 'Op zijn best wanneer humor en drama overlappen'
The Guardian (★★★) 'Emma Thompson excels in stagey sex comedy'

Verwacht