Eyimofe (This is my Desire)

Een film uit Nigeria, dat is geen dagelijkse kost in Filmhuis Winterswijk. Met Eyimofe (This is my Desire) presenteren we een tweeluik, geregisseerd door de tweeling Arie en Chuko Esiri, dat zich afspeelt in de Nigeriaanse miljoenenstad Lagos.

Hardwerkende vijftiger Mofe (een sterke, bedrieglijk ingetogen rol van Jude Akuwudike) moet de aftandse machinerie van een drukkerij draaiende zien te houden, maar dat is frustrerend werk, zijn inventieve oplossingen met tape, karton en elastiekjes ten spijt. Mofe is de enige die, na de zoveelste kortsluiting, de weg weet in de onontwarbare kluwen van stroomkabels in de schakelkast. Zijn bazin weigert echter te investeren in beter materiaal en machines. “Het beste veiligheidsinstrument is een veilige arbeider” aldus een affiche in de drukkerij, een cynisch commentaar van de filmmakers op de rauwe werkelijkheid.

Mofe heeft naast zijn werk als elektricien nóg een baan, als nachtwaker. Hij spaart namelijk voor valse papieren om de oversteek naar het Beloofde Land te kunnen maken — in zijn geval Spanje, de titel van het eerste deel van het tweeluik. Een rampzalige gebeurtenis doet dat reisdoel echter voorgoed achter de horizon verdwijnen.

Het tweede deel heet Italië en in dat deel wordt de hoofdrol opgeëist door Rosa die met haar zwangere tienerzusje Grace in dezelfde immense sloppenwijk woont als Mofe, maar hij kruist slechts haar pad als vreemdeling. Ook Rosa heeft grote moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Héél even gloort er hoop als ze de rijke Amerikaanse expat Peter leert kennen, maar ook die relatie houdt geen stand. Ze probeert met behulp van een rijke zakenvrouw (uit een wijk met zwembaden in plaats van golfplaten) Italië te bereiken, maar al snel blijkt dat deze mevrouw haar eigen agenda heeft.

In bovenstaande omschrijving komt Eyimofe misschien als één groot tranendal op u over, maar de in Amerika opgeleide broers Esiri zorgen ervoor dat de vlam van de hoop nooit volledig dooft. Ze kiezen bewust niet voor het altijd op de loer liggende melodrama maar voor een eigen, nuchtere toon die tegelijk liefdevol en kritisch is.

“You have a dream, life has other plans”, aldus de slogan op de poster voor Eyimofe. Uiteindelijk blijken Spanje en Italië onbereikbaar voor Mofe en Rosa maar toch heeft de film een voorzichtig hoopvol einde. Eyimofe gaat niet over migranten maar over diegenen die blijven en zichzelf herpakken. Het is een prachtige ode aan de veerkracht.

Verwacht