El buen patrón

‘El buen patrón’ haalde bij de Goya’s (de Spaanse Oscars) het record-aantal van twintig nominaties binnen, waarvan de film er zes verzilverde. Onder andere voor beste film, beste regisseur en beste mannelijke hoofdrol voor de nationale acteerheld Javier Bardem.

Bardem is inderdaad lekker op dreef als Julio Blanco, de ‘goede baas’ uit de titel van de film. ‘Alles moet in balans zijn’, is zijn motto. Hij presenteert zich graag als de vaderlijke directeur, maar hij is absoluut de baas van het bedrijf Blanco Bascules, een fabriek in precisie-weegschalen.

Blanco Bascules is in de race voor de prestigieuze prijs ‘excellente onderneming’. Julio Blanco rekent erop dat het bedrijf die prijs in de wacht zal slepen en dat zijn werknemers daarvoor hun beste beentje voor zetten. Het bedrijf moet zich vlekkeloos presenteren tijdens het aangekondigde jurybezoek. Om de prijs te winnen, blijkt de aanvankelijk innemende Blanco heel ver te willen gaan. Maar in de aanloop van het jurybezoek gaat zo ongeveer alles wat mis kan gaan goed mis. Zelfs de weegschaal bij de poort van het bedrijf raakt uit balans.

‘El buen patrón’ begint als een satirische klucht als de baas vanaf een hoogwerker zijn personeel toespreekt. Maar gaandeweg wordt deze komedie venijniger, zonder overigens echt bijtend te worden. Terwijl de problemen zich opstapelen, ontpopt Julio Blanco zich meer en meer tot een verraderlijke opportunist en hij komt daarmee nog weg ook. Net zoals dat vaak gaat in de echte wereld misschien, maar een beetje cynisch is het wel.

VPRO Cinema (★★★★) 'Javier Bardem in grootse vorm'

NRC (★★★★) 'Bardem is weergaloos in satire over macht'

De Filmkrant: 'Publieksvriendelijke satire'

Verwacht