Comedy Queen - Filmzondag

We starten onze Filmzondag met de Zweedse prachtfilm Comedy Queen, de verfilming van de gelijknamige en bekroonde jeugdroman van Jenny Jägerfeld, Aan het begin treffen we de bijna dertienjarige Sasha samen met haar vader aan in de wachtkamer van een psycholoog. Vader Abbe maakt zich namelijk ernstig zorgen over zijn dochter, want sinds de zelfmoord van haar moeder bijna een jaar geleden lukt het hem niet nog echt contact met Sasha te maken. 

Sasha ziet dat anders, volgens haar is er niets aan de hand. Dat ze nooit huilt ziet ze als positief. Zij maakt zich op haar beurt juist zorgen om haar vader die wél huilt, vaak en veel. Haar grootste wens is hem weer aan het lachen te krijgen. Sasha´s moeder huilde ook veel en omdat iedereen altijd roept dat Sasha zo op haar lijkt besluit Sasha dat ze alles anders moet doen dan haar moeder, “want ik wil niet depressief zijn en doodgaan. Ik wil overleven”.  

Om haar doel te bereiken stelt ze een `Overlevingslijst` op:
Punt 1: “Al m’n haar afknippen”, zodat ze in ieder geval uiterlijk niet op haar moeder lijkt.
Punt 2: “Geen boeken meer lezen”, want moeder las veel maar “ze werd er niet blijer van”.
Punt 3: “Nooit hoeven zorgen voor een levend wezen. Jij probeerde voor mij te zorgen en dat ging helemaal mis”.
Punt 4: “Comedy queen worden!” want ze kan het niet meer aanzien dat haar vader zo verdrietig is. Sasha is namelijk dol op humor, maar ze komt er al snel achter dat niet iedereen om haar grappen kan lachen. Zo blijft het bij een spreekbeurt op school pijnlijk stil.  

Sasha’s Overlevingsactieplan is bewonderenswaardig en aandoenlijk tegelijk. Sigrid Johnson vertolkt een werkelijk fenomenale, genuanceerde hoofdrol in dit lieve, ontroerende coming-of-age drama. 

Comedy Queen won op het Filmfestival van Berlijn de Kristallen Beer voor beste jeugdfilm. Dit was al de tweede keer dat regisseur Sanna Lenken deze prijs in de wacht sleepte, na het even prachtige My Skinny Sister dat in 2016 ook in ons Filmhuis is vertoond.

Maar laat u zich vooral niet afschrikken door het stempel ‘jeugdfilm’. Om met de recensent van de Filmkrant te spreken: “… de film is zeker niet alleen voor de jeugd. Het is een gevoelvol juweeltje voor iedereen, een raak getroffen en warm drama over het gevecht met verdriet en over humor die het leven lichter kan maken.” En de Volkskrant concludeert: “Het resultaat is een rijke, hartverwarmende filmervaring voor jong en oud: probeer je eigen tranen maar eens te bedwingen wanneer Sasha’s dam eindelijk breekt.” Nou, daar zijn wij het helemaal mee eens, Comedy Queen is een uitstekende film om onze Filmzondag mee te beginnen.

Verwacht