Civil War

Amerika leek aan het begin van 2021 op weg richting een burgeroorlog, met de bestorming van het Capitool in Washington door Trump-aanhangers. Zijn naam valt in Civil War niet, maar het is wel Amerika dat in deze film in een echte burgeroorlog is beland. En die strijd wordt door journalisten vastgelegd, door fotografen en schrijvers. Lee is een van hen, een doorgewinterde fotografe die aan het begin van haar carrière al eens een prijswinnende foto heeft gemaakt.

Lee wil met haar schrijvende collega naar Washington D.C., waar de president zich heeft verschanst in het Witte Huis. Ze willen daar proberen de belegerde president te interviewen. Als ze op pad gaan dringt Jessie zich aan hen op, een jonge fotografe die ook mee wil naar dat front. Dat mag, de twee ervaren frontjournalisten nemen haar onder hun hoede. Dat is nodig ook, want de burgeroorlog verscheurt de Verenigde Staten. Ze gaan met de auto op pad, met nog een andere, oudere collega.

Op de honderden kilometers lange tocht van New York naar het zuiden worden de journalisten voortdurend met de gevolgen van de harde strijd geconfronteerd. De nadruk blijft liggen op dit viertal, de kijker krijgt niet echt zicht op wie nu de vriend is en wie de vijand. Het beeld van de strijdende partijen blijft troebel en dat is ook wel goed – oorlog is in de eerste plaats diepe ellende voor alle betrokkenen.

Onderweg wordt het viertal steeds duidelijker hoe ontwrichtend de strijd voor alle inwoners is – van het slalommen tussen de autowrakken met slachtoffers op de snelweg tot de uiterst ongastvrije ontvangst bij een benzinestation. Dichtbij Washington wordt de strijd steeds heviger, in de stad zelf volgen de journalisten een groep soldaten die optrekken naar het Witte Huis. Daardoor wordt Civil War ook een uitermate spannende film, je wilt weten of de journalisten er in slagen om hun doel te bereiken. Civil War is spannend en verontrustend, maar wordt positief gewaardeerd door zowel recensenten als het publiek.

Volkskrant (★★★★) 'Sommigen zullen de film afdoen als oppervlakkig, maar Civil War excelleert elders."
VPRO Cinema (★★★) 'Knap geacteerd technisch hoogstandje'
NRC (★★★★) 'Rauw realistisch venster'
Trouw (★★★★) 'Pure cinema'
The Guardian (★★★) 'Immersive yet dispassionate'

Verwacht