Captain Fantastic

Ben Cash leeft met zijn zes kinderen ergens in de bossen van de Verenigde Staten, ver van die kapitalistische en verderfelijke consumptiemaatschappij. In die geïsoleerde omstandigheden heeft het gezin haar eigen wereld met eigen mores gecreëerd.

Vader Ben leert zijn kinderen te overleven in de wildernis en zorgt, buiten het reguliere onderwijssysteem om, voor een stevige intellectuele ontwikkeling van zijn kroost. Ben denkt zeker te weten dat hij in de gedisciplineerde opvoeding het gelijk aan zijn kant heeft: zijn kinderen krijgen de best mogelijke training om later op eigen benen te kunnen staan.

Wanneer de moeder van de kinderen overlijdt, gaan ze op reis om de begrafenis bij te wonen. Als de kinderen kennis maken met de ‘gewone’ wereld blijkt de gehanteerde opvoedingsstrategie toch wat mankementjes te vertonen. En die ‘gewone’ wereld heeft bizarre trekjes, die blijkbaar niet opvallen als je er midden in zit.

‘Captain Fantastic’ is tegelijkertijd een familiedrama en een hartverwarmende komedie. Een paar grote thema’s worden aan de orde gesteld: de dilemma’s van de opvoeding, de (on)mogelijkheid te ontsnappen aan een soms absurde samenleving, rouwverwerking en religie. En tegelijkertijd is de film zelf ook bij vlagen absurd en ronduit komisch.

Viggo Mortensen zorgt voor een fantastische vertolking van de excentrieke Ben, maar ook de zes kinderen zijn stuk voor stuk overtuigend. De film ontving in Cannes Un Certain Regard voor de beste regie en geeft stof tot overpeinzing, zoals: Wie is nu gekker, Ben of de wereld om hem heen?