Bank of Dave

In het zeer vermakelijke Bank of Dave (“based on a true(ish) story“) heeft Dave Fishwick een behoorlijk fortuin opgebouwd met een handel in bestelbusjes in Burnley, een noord-Engelse industriestad in verval. Tijdens de bankencrisis in 2008 begint de sympathieke Dave persoonlijke leningen te verstrekken aan goedwillende maar krap bij kas zittende stadgenoten die in zijn ogen een steuntje in de rug verdienen.

De grote banken laten deze kleine sappelende ondernemers simpelweg stikken, maar Dave beseft dat de tobbende lokale economie juist wat vertrouwen nodig heeft. Zo komt hij uiteindelijk op het idee om dan maar zelf een bank op te richten, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er is al in geen 150 jaar meer een bankvergunning verleend en het blijkt ook niet zonder slag of stoot te gaan, want juist de onwillige grote bankiers liggen dwars.

De ietwat knullige Londense advocaat Hugh wordt naar het verre Burnley gestuurd om Dave te helpen de Bank of Dave juridisch handen en voeten te geven, Hugh is eerst behoorlijk sceptisch (wat moet hij als elitaire Londenaar bij die rare Noordelingen?), maar al snel valt hij voor het charisma van Dave en de charme van de inwoners van Burnley. Hij wordt zowaar verliefd op Alexandra, de nicht van Dave.

U voelt het wel aan, Bank of Dave is geen Groots Cinematografisch Meesterwerk, maar het is absoluut een heerlijke feelgoodfilm. We citeren de Volkskrant: “Het is voorspelbaar, het is gelikt, het is totaal niet origineel, en toch heeft Bank of Dave verrassend veel charme. De uitstekende acteurs hebben er bovengemiddeld veel zin in en de toon is onweerstaanbaar luchtig, waardoor serieuze kritiek bij voorbaat verdampt.” Daar zijn we het helemaal mee eens. Wij hebben ons er in ieder geval uitstekend mee vermaakt. We zijn ervan overtuigd dat u er ook veel plezier aan zult beleven.

Verwacht