After Love

Over After Love, de debuutfilm van de Brits-Pakistaanse regisseur Aleem Khan moeten we eigenlijk niet al te veel vertellen, omdat de plot een aantal verrassingselementen bevat die niet meer zo eh … verrassend zijn als je ze vooraf onthult. Wat we wél kunnen vertellen is dat de film een prachtig klein juweeltje is (een “mooi kleinood” volgens de NRC).

After Love draait om de Engelse Mary die zich omwille van haar huwelijk met de Pakistaanse Ahmed tot de Islam heeft bekeerd. De twee leiden een gelukkig bestaan in het havenstadje Dover. Wanneer Ahmed echter onverwacht komt te overlijden, ontdekt Mary dat hij grote geheimen voor haar verborgen heeft gehouden.

Ahmed was veerbootkapitein en kwam daarom dagelijks in Calais. Mary besluit zijn wandelgangen na te trekken en vertrekt ook naar Calais waar ze al snel ontdekt dat Ahmed een dubbelleven leidde. En hoe meer ze ontdekt over Ahmeds persoonlijkheid hoe meer ze zich afvraagt wat haar eigen identiteit nou eigenlijk is.  Waar komt ze vandaan en waar hoort ze thuis?

Dit gegeven heeft een prachtig, ingetogen drama opgeleverd met een werkelijk weergaloze rol van Joanna Scanlan die een zeer geloofwaardige Mary neerzet. De Guardian kopte zelfs: “Scanlan offers a masterclass in drama”. Voor haar rol kreeg Scanlan de BAFTA (de Britse Oscar) voor “Best Leading Actress”. Ook de film zelf en regisseur Khan werden overladen met prijzen. En hoewel prijzen niet altijd alles zeggen, vormen ze in dit geval een prima indicatie. After Love is een indrukwekkend en genuanceerd pareltje van een film.

Verwacht