A Chiara

Een verjaardagsfeest in een stadje in Calabrië, het zuiden van Italië. De sfeer is vrolijk, het leven van de vijftienjarige Chiara lijkt onbezorgd – ze wordt omringd door haar familie, het is gezellig, luidruchtig en chaotisch, er is sprake van welstand. Haar oudere zus wordt achttien, dat moet groots worden gevierd.

In het eerste deel van deze film maken we kennis met Chiara en haar familieleden, met vader en moeder, de dochters, neven en nichten, ooms en tantes, een uitgebreide Italiaanse familie, zoals we die al langer uit de Italiaanse cinema kennen. Dat wordt allemaal van dichtbij gefilmd, het is wat rommelig, zodat we niet het volledige plaatje van de familie te zien krijgen.

Puber Chiara krijgt langzaam zicht op het geheim dat de familie omringd. Deze mensen leven in een Italiaanse regio die wordt gekenmerkt door armoede, criminaliteit en racisme. En de aanwezigheid van de maffia, in dit verhaal gaat het om de ‘Ndrangheta. Chiara komt er in de nacht na de verjaardag achter dat haar vader daar een rol in speelt.

De vraag is natuurlijk of de criminaliteit ook een rol in Chiara’s toekomst zou moeten blijven spelen. Vader (‘Zij noemen het de maffia. Wij noemen het overleven.’) leidt vanwege zijn ‘werk’ een dubbelleven, de vraag is wat Chiara hiervan vindt. Haar omgeving blijkt opeens veel minder gewoon dan het meisje altijd heeft gedacht. De verwarring neemt toe naarmate zij meer te weten komt over de criminele activiteiten. Chiara verliest haar onschuld en is op weg naar volwassenheid.

Regisseur Carpignano maakt films met een documentair karakter – Chiara is de derde in een trilogie die in Zuid-Italië speelt. Een realistisch drama, waarin niet-professionele acteurs spelen. ‘Chiara’ is een levendige, ongepolijste en bijzondere film over volwassen worden.

VPRO Cinema (★★★★) 'Intiem en spannend'
de Volkskrant (★★★★) 'Regietalent Carpignano vangt een volkse energie'
 

 

Verwacht