To Leslie

Het was een van de verrassingen bij de nominaties voor de Oscars: de kleine Amerikaanse productie ‘To Leslie’. Die Oscar kwam er niet, maar ook zonder die prijs is deze film een aanrader. Dat ligt vooral aan hoofdrolspeelster Andrea Riseborough, die de door drank en drugs op drift geraakte moeder Leslie speelt.

De film begint juichend: Leslie heeft een kleine 200.000 dollar gewonnen in een loterij door de geboortedatum van haar zoon als nummer in te vullen. De geestdrift om de geldprijs wordt snel ingeruild voor diepe treurnis – het verhaal springt meteen naar zes jaar later.

Het geld is er niet meer, Leslie ziet er met haar ingevallen wangen afgeleefd uit en ze wordt wegens wanbetaling uit haar motelkamer gezet. Zo’n treurig Amerikaans motel wordt niet alleen gebruikt door mensen die onderweg zijn, maar ook door de inwoners die geen eigen vaste woning meer kunnen huren of kopen. En zelfs daar kan Leslie niet meer blijven, daarom zet ze koers naar de plaats waar ze ooit vandaan is gekomen.

Bij haar inmiddels grote zoon kan ze terecht. Dat duurt niet lang, want Leslie gaat meteen op zoek naar drank.

En wéér moet Leslie op zoek naar een nieuw onderkomen. En wéér is dat zo’n motel waar de ‘deplorables’ huizen. Nu met een verschil: uitbater Sweeney heeft niet alleen een goed hart, maar ook nog eens het geduld om Leslie niet alleen onder dak, maar ook nog aan een poetsbaantje te helpen.

Leslie blijkt dan nog in staat om dit laatste strohalmpje, hoe dun ook, te grijpen. Niet dat ‘To Leslie’ daardoor een echt happy end krijgt, maar er is wel hoop. De kijker heeft dan wel de nodige sympathie gekregen voor Leslie, of in ieder geval voor de Britse actrice Riseborough, die haar op fenomenale wijze gestalte heeft gegeven. Zonder Oscar, maar wel met een indrukwekkende rol.

VPRO Cinema (★★★★) 'Andrea Riseborough is volstrekt geloofwaardig als de verwelkte Leslie'
Trouw (★★★★) 'De film heeft gelukkig geen tijd voor clichés'
The Guardian (★★★★) 'To Leslie is a sad, sweet country song of a movie'

Verwacht