Radical - Openluchtfilm

Met Radical als openluchtfilm denken we u een prima keuze voor te schotelen. De film was vorig jaar winnaar van de Publieksprijs van zowel het Leids International Film Festival als het fameuze Sundance Film Festival. Op de Engelstalige filmvergelijkingssite Rotten Tomatoes behaalt hij zeer fraaie scores van resp. 94% (van de doorgaans wat kritischer filmrecensenten) en maar liefst 99% van het grote filmpubliek. Dat zijn cijfers die er niet om liegen. Radical is dan ook een echte crowdpleaser.

Eugenio Derbez speelt de onconventionele onderwijzer Sergio. Hij is aangenomen op een basisschool in het Mexicaanse dorp Matamoros, tegen de grens met Texas. De bevlogen Sergio ontdekt al snel dat in dit dorp school maar bijzaak is, voor iedereen, inclusief zijn uitgebluste, cynische collega’s. In Matamoros maken drugsbendes de dienst uit, het dorp wordt geteisterd door corruptie en drugsgerelateerd geweld.

Sergio komt er al snel achter dat zijn nieuwe school van alles niets heeft. Zo zijn de computers een paar jaar geleden gestolen en nooit vervangen. Het daarvoor bestemde geld is verdwenen in de zakken van een corrupte bestuurder. De toestand lijkt compleet hopeloos, maar de aanstekelijk enthousiaste Sergio laat zich door niets en niemand uit het veld slaan en hij vindt voor elk probleem een originele en vindingrijke oplossing.

De leerlingen moeten behoorlijk wennen aan zijn nieuwe manier van lesgeven, maar al gauw lopen ze met hem weg. Zijn collega’s en de directeur staan aanvankelijk ook zeer argwanend tegenover zijn moderne benadering van het onderwijs. “Je verandert het klaslokaal in een speeltuin”, zo wordt hem verweten. Maar de onverstoorbare Sergio ziet dit als een compliment. Het kind moet spelenderwijs leren, zo luidt zijn filosofie. En die aanpak is ronduit revolutionair in een land waar klassiek autoritair onderwijs de norm is. Zo is de directeur compleet verbijsterd als Sergio zijn bureau uit het lokaal sleept, want hoe weten de kinderen zonder bureau nou wie er de baas is?

Maar Sergio blijft geloven in zijn onorthodoxe aanpak en vooral in zijn leerlingen. In elk kind schuilt potentieel en het is de kunst dat te zien en er ruimte aan te geven. En dat laatste, zo laat de film ook zien, is niet alleen een kwestie van het juiste onderwijs. De kinderen hebben ook te maken met een onwillig en vaak ook onwetend thuisfront en met het voortdurend op de achtergrond sluimerende — en een enkele keer zelfs op de voorgrond tredende — bendegeweld.

Al met al is Radical — gebaseerd op een waargebeurd verhaal — een hartverwarmende film die met liefde en vakkundigheid is gemaakt. Dat het publiek de film in de armen sluit begrijpen wij dan ook maar al te goed. Wij zijn ervan overtuigd dat u er ook van zult genieten, en dat na een smakelijk diner in de schitterende Strandbadomgeving op een hopelijk heerlijke nazomeravond.

Verwacht